pasos
Srbija

"Do Nove godine u Albaniju i Makedoniju samo s ličnom kartom"

Izvor: 
Beta Ned, 10/11/2019 - 12:48

U Ohridu se danas nastavlja trilateralni razgovor oko "malog Šengena", koji treba da omogući kvalitetnijij život građana, slobodan protok roba i usluga.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su jučerašnji razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili "veoma dobri" i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, a putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može se očekivati do Nove godine.
 
Kako je naveo, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove.
 
On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao, "nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati strahovito dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi".
 
Namera je, kako je rekao Vučić, da "ako udjete na aerodrom u Beogradu, da vam ne trebaju posebna dokumenta za Albaniju, niko vas neće pitati za papire, da bude što manje papira, što manje problema na granicama. Kad sletite u Skoplje, mi vas više ne pitamo kako ste tamo došli, možete u Beograd ili Tiranu, to je neka vrsta "mini šengena".
 
On je najavio da će tri zemlje moći da zajedno kreiraju turističke rute, da neko može da obidje Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Ohrid ili Drač, u jednom mahu, što je, dodao je, posebno atraktivno za azijske turiste.
 
Trojni sastanak u Ohridu nastavlja se danas, a razgovorima će se pridružiti i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.MarketingNajnovije vesti