• Do sada odobreno oko 60 subvencija za stanove majkama; Prevremeno rođena deca su najveći borci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je do sada odobreno 60 subvencija za stanove mladim majkama koje su rodile dete, a nemaju nekretninu.

    „U ovom momentu je odobreno oko 60 subvencija. Dok sam bila na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja bilo je odobreno 58 „, rekla je Kisić odgovarajući na pitana novinara posle Konferencija „Ujedinjeni za Male Divove“, o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem dece u Srbiji koju je otvorila.

    Odgovarajući na pitanje šta će Ministarstvo na čijem je čelu da učini za podsticanje mladih parova, pošto prvi podaci sa popisa pokazuju da građana u Srbiji ima za 700.000 manje, Kisić je kazala da će to biti tema o kojoj će se tek razgovarati.

    „Rezultatu popisa nisu još definitivni, ali jeste činjenica da nas ima manje. Tu će biti čitav niz stimulativnih mera, kako za mlade bračne parove, tako i generalno u smislu osnaživanja porodice i porasta nataliteta“, rekla je Kisić.

    Ona je podsetila da je samo u toku prošle godine dva puta izmenjen zakon kada je u pitanju finansijska podrška porodicama sa decom i to sa finansijskim efektima koji su oko 20 milijardi dinara po godini.

    „Znamo za subvencije za stanove za majke koje do sada nisu imale nekretninu, a koje su rodile dete i sa takvim merama ćemo nastaviti, kao i sa čitavim nizom podsticaja. To jeste pitanje porodice i dece, a to su najznačajnija pitanja i posvetićemo im izuzetnu pažnju u narednom periodu“, rekla je Kisić.

    Ona je dodala da su rezultati popisa tu da upozore da je krajnje vreme da se svi uozbiljimo na pitanjima nataliteta, očuvanja i pomoći porodici.

    Prevremeno rođena deca su najveći borci

    Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je danas da su prevremeno rođena deca pravi, veliki borci i najavila da će pomoći u rešavanju problema s kojima suočavaju njihove porodice.

    Kisić je, otvarajući Konferenciju „Ujedinjeni za Male Divove“, o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem u Srbiji, kazala da su prevremeno rođena deca, veliki i najhrabriji ljudi koji su rođenjem pokazali koliko su jaki.

    „Oni su najjači i najhrabriji među nama, a porodice prevremeno rođene dece se nose sa čitavim nizom izazova od prvog dana rođenja do borbe za svaki udah, svaki otkucaj srca, za svaki milimetar“, rekla je ministarka za brigu o porodici.

    Ona je istakla da su ovakve konferencije od velikog značaja i cilj im je da se sagledaju sve činjenice i svi izazovi sa kojima se susreću ovi mališani i njihove porodice, kako bi i društvo moglo da ima pomogne.

    „Kao resorni ministar za brigu o porodici i demografiji, nadam se da ću postati nerazdvojivi deo ovog tima i da ćemo zajedno rešavati sve probleme“, kazala je Kisić.

    Direktorka UNICEF-a za Srbiju Dejana Kostadinova obraćajući se prisutnima kazala je da na svet godišnje dođe oko 15 miliona prevremeno rođene dece, dok ih se u Srbiji rodi oko 4.500.

    Ona je podsetila da se 17. novembra obeležava dan prevremeno rođenih beba i da je to trenutak kada bi trebalo da podignemo svest o njima, ali o tome sa čim se sve suočavaju njihove porodice.

    Kostadinova je kazala da je važno standardizovati centre za brigu o porodici, koji će pružati podršku i roditeljima i prevremeno rođenoj deci, ali da je za sada to uspelo da uradi tek nekoliko zemalja u svetu.

    Istakla je da će UNICEF i Vlada Srbije nastaviti da sarađuju za dobrobit dece.

    Glumica Kalina Kovačević je, kao mama dve prevremeno rođene devojčice, podelila svoje iskustvo istakavši da dan majke prevremeno rođenog deteta počinje pored inkubatora i sa neizvesnošću šta donosi svaki novi momenat.

    Jedna od osnivača Udruženja „Mali Div“ Vera Bilkicki Ivezić podsetila je da je to udruženje osnovano pre 12 godina sa ciljem da podigne svest o problemima sa kojima se suočavaju prevremeno rođena deca, ali i njihove porodice, te da je zahvaljujući tome i društvo počelo da obraća više pažnje na njih.

    Pušten je i kratak film u kome su mame koje su rodile decu pre termina za porođaj podelile svoje iskustvo i iznele probleme sa kojima se suočavaju.

    Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je do sada odobreno 60 subvencija za stanove mladim majkama koje su rodile dete, a nemaju nekretninu.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija