• Dobro da 4G stigne do svake kuće, za 5G još ima vremena

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji danas su se složili da su dobra ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim područjima i ocenili da bi vreme do aukcije za 5G mreže koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. godine trebalo iskoristiti da se prilagodi regulativa.

    Na Petoj Digitalnoj konferenciji koju je danas onlajn održalo Udruženje italijanskih industrijalaca „Konfindustrija Srbija“ predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL-a te Telekoma, Telenora i VIP-a konstatovali su da je srpska telekom industrija stameno izdržala porast saobraćaja u vreme pandemije koji je na početku krize skočio i 2-3 puta

    Pomoćnik ministra Milan Dobrijević ocenio je da su svi operatori prisak povećanja saobraćaja koji se kasnije u pandemiji ustalio na 50 posto povećanja podneli odlično što je omogućilo da se nastavi poslovanje, učenje i privređivanje koliko je to moguće.

    On je istakao da je nova realnost dodatno osnažila shvatanje da je pristup internetu osnovno pravo svih građana i podsetio da u Srbiji 4G mreža pokriva 96-99 posto domaćinstava što je više nego u nekim zemljama EU.

    Istraživanja od pre godnu dana su utvrdila da u Srbiji 12 posto domaćinstava po pravilu u ruralnim područjima nema odgovarajući fiksni pristup internetu pa je Ministarstvo preko podsticaja ponudilo operatorima zajedničku izgradnju da bi 2025. godine i u najruralnijim krajevima Srbije internet bio dostupan za tv program i učenje.

    Dobrijević je ocenio da će prvi rezultat biti već u 2022. godini kada će internet preko širokopojasne mreže stići do 600 naselja što je oko 90.000 domaćinstava.

    Predstavnici operatora mobilne mreže pohvalili su državne podsticaje za razvoj mreže u ruralnim sredinama a Marko Jović iz VIP-a apelovao je da se više koriste i potencijali mreža Elektroprivrede i Železnice koji bi se komercijalno ustupali.

    Dorđe Popović iz Telenora naglasio je značaj razvoja i transportne mreže, i predložio nastavak razgovora kako bi se državni podsticaji pokrivanje ruralnih područja obuhvatili i nešto duže deonice.

    Borko Crnogorac iz Telekoma naglasio je da je do sada ta kompanija ulagala u širenje mreže i po udaljenim krajevima Srbije i dodao da sada država po prvi put daje direktnu podršku kao suinvestitor.

    On je naglasio da je pandemija promenila razmišljanja i da su sada ruralne lokacije postale tražene za život a vrednost im diže dobar internet jer se može raditi od kuće.

    Crnogorac je naglasio da će Telekom do kraja ove godine optičkom mrežom doći do oko 750.000 doćinstava u Srbiji.

    Tehnički direktor RATEL-a Dragoljub Stefanović saradnju sa operatorima tokom pandemije ocenio je kao izuzetno dobru i dodao da su oni oni u poređenju sa drugim evropskim državama odreagovali natprosečno dobro na pandemiju.

    Dodao je da su se tokom pandemije promenili i zahtevi stanovništva u ruralnim područijima koji su pre tražili da im se omogući bilo kakva komunikacija a sada kao potrebu apostrofiraju širokopojasni internet.

    Učesnici diskusije složili su se da je odlaganje aukcije za izgradnju 5G mreže u Srbiji očekivano.

    Pojedini su se založili da vreme do kraja sledeće ili početka 2022. godine, kada će biti aukcija, država iskoristi da promeni deo regulative i oko gustine mreže i zračenja, kao i propise u zaštiti životne sredine.

    Izgradnja 5G mreže u Srbiji potrajaće nekoliko godina, čulo se danas, u skladu sa razvojem potreba privrede gde se glavni benefiti ove mreže i očekuju, a prve koristi mogle bi se očekivati u efikasnijoj poljoprivredi.

    Konferenciju čije održavanje je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozdravili su predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

    Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji danas su se složili da su dobra ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim područjima i ocenili da bi vreme do aukcije za 5G mreže koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. godine trebalo iskoristiti da se prilagodi regulativa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]