• Dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja, najkraći rok

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji danas su dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja.

    Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji na kojem su dogovoreni hitni koraci koji će u najkraćem roku biti preduzeti kako bi se uticalo na smanjenje zagađenja vazduha u zemlji.

    Brnabić je ukazala da Vlada Srbije već radi na primeni novih mera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

    Među prioritetima je istaknuto usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na sednici vlade koji će biti verifikovane dosadšnje aktivnosti i definisani novi ciljevi.

    Dogovoreno je odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

    Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri – na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais.

    Među prioritetima je i pošumljavanje Srbije, a ministar za životnu sredinu Goran Trivan ukazao je da se na tome već radi i da je sve spremno za nastupajući period sadnje drveća i to za teritoriju cele zemlje.

    Na sastanku je razgovarano i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje na korišćenje biomase.

    Projekat „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase“ koji tako nešto predviđa, već je potpisan u nekoliko gradova u Srbiji.

    Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta „Smart sitija“.

    Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici drugih nadležnih republičkih i gradskih instiucija.

    Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica je blizu prosečnih vrednosti za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem, ističe se u saopštenju.

     

     

    Na prvom sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji danas su dogovoreni hitni koraci za smanjenje zagađenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]