Foto: Publicdomainpictures
Srbija

Doneto prvo rešenje za pomoć majkama za kupovinu prvog stana

Izvor: 
RTS Čet, 21/04/2022 - 14:37Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta donela je prvo pozitivno rešenje, kojim se odobrava pomoć države u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, a u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete nakon 1. januara ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izrazili su zadovoljstvo što je država još jednom pokazala da je sposobna da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i što pomaže građanima u rešavanju važnih životnih pitanja.

Reč je o porodici iz Sombora, koja ima tromesečnu bebu, i koja kupuje prvi stan, od 96 kvadrata.

Ministarka je rekla da je jedna od najvažnijih stvari u životu da se reši stambeno pitanje.

"Za svakog od nas jedna od najvažnijih stvari u životu jeste da stekne svoj krov nad glavom, a država Srbija je ovim programom pokazala da brine o svojim građanima i da svakodnevno radi na stvaranju uslova za njihov što kvalitetniji život" rekla je ministarka.

Pozvala je sve žene koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a koje nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

Ministar Mali je podsetio da je Vlada Republike Srbije usvojila uredbu i odluku kojima se definiše i precizira način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje treba da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine.

Siniša Mali je rekao da pravo na novčanu pomoć države imaju majke, koje novac mogu da iskoriste za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana.

Kako je dodao, pravo na pomoć države može da ostvari majka pod uslovom da prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije.

"Ova pomoć se odnosi na majke čije je dete rođeno posle 1. januara, bez obzira koje je po redu rođenja. Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodeliti je 20.000 evra, a potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji", napomenuo je Mali, a navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministar je podsetio da je novac za ovu meru je obezbeđen u budžetu Republike Srbije i da država ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

On je podsetio i da je država značajno povećala izdvajanja za prvo dete, za koje se počev od 1. januara dobija čak 300.000 dinara, kao i da roditelji za drugo i treće dete dobijaju jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.
MarketingNajnovije vesti