Radnici Foto: needpix
Srbija

Đorđević: Naplata poreza i doprinosa na nivou prošle godine, kao da nema korone

Izvor: 
RTS Čet, 20/08/2020 - 09:07Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže za RTS da uprkos epidemiji koronavirusa u Srbiji nema povećanog broja otkaza u odnosu na prošlu godinu. 

Za petak je zakazan sastanak predstavnika države, sindikata i radnika, a najavljeno je da će se razgovarati i o povećanju minimalne cene rada. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je gospodin Zoran Stojiljković kao predsedavajući zakazao kolegijum na kojem treba da se dogovori dnevni red.

"Pročitao sam da je jedan od predloga i pregovori o minimalnoj ceni rada, videćemo šta ćemo da se dogovorimo. Bitno je da svakako idemo ka tome da Srbija 2025. godine ima prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju 450. Kako će ova stanica biti završena i kako će pregovori biti završeni, videćemo. Bitno je da cilj bude ispunjen", kaže Đorđević.

Ističe da su sindikati i radnici vrlo razumni i znaju kakva je situacija u zemlji.

"Nema skoka u broju otkaza" 

Ministar Đorđević apeluje na radnike koji nisu dobili isplaćene minimalac za vreme epidemije da se jave Inspekciji rada.

"Nama je potrebna saradnja sa njima. Štitićemo njihova prava, ali nam treba dokaz za to. Biće potpuno anonimni, dogovorićemo se sa Inspekcijom rada kako da izađemo na teren i u skladu sa zakonom zaštitimo njihova prava", poručuje Đorđević.

Kada su upitanju radnici koji su ostali bez posla zbog epidemije koronavirusa, ministar Đorđević kaže da u odnosu na prošlom godinu nemamo skok u broju otkaza.

"Poslednji podatak koji imam iz PIO fonda jeste da smo, kada poredimo ovaj mesec i naplatu poreza i doprinosa, na nivou prošle godine - kao da nema korone. Čak smo i premašili ono što je bilo predviđeno", naglašava Đorđević.

"Broj zaraženih u staračkim domovima uvećan, ali ne realno"

Ministar Đorđević kaže da su trenutno koronavirusom zaražena 72 radnika i 147 korisnika staračkih domova.

"Onoga trenutka kada imamo indiciju da je neko zaražen, mi ga stavljamo na listu. Kada su u pitanju radnici, bez obzira da li su radili ili bili na odmoru, a velika većina njih je bila na bolovanju ili godišnjem odmoru, gde se na testu po povratku ispostavilo da su pozitivni",objašnjava Đorđević.

Kaže da korisnike skidaju sa liste zaraženih tek kada imaju dva negativna pi-si-ar testa.

"Još nemamo taj drugi urađen, ali ti korisnici nemaju nikakve simptome. Mi taj broj imamo uvećan, ali nije realno uvećan", smatra Đorđević.

Ističe da se prijem novih korisnika u domove već vrši uz obavezan karantin od 14 dana.
MarketingNajnovije vesti