MInistar Zoran Đorđević printscreen
Srbija

Đorđević: Objavićemo ko je sve davao otkaze, to će nesavesnim poslodavcima biti kazna

Izvor: 
Tanjug Čet, 26/03/2020 - 14:57Na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje ove nedelje elektronskim putem prijavilo se 224 radnika koji su dobili otkaz od početka vanrednog stanja.
 
Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da je, budući da šalteri ne rade, organizovan sistem elektronske prijave NSZ i 224 radnika koji su otpušteni prijavili su se na listu te službe sa zahtevom da dobiju naknadu za nezaposlenost.
 
"Videćemo kada ovo sve prođe koliko poslodavaca je dalo otkaz radnicima. Pozivam ih da ne daju olako otkaze, neće sve ovo trajati doveka, a predsednik i Vlada Srbije doneće mere u cilju olakšanja poslovanja i na to će imati pravo oni koji su se poneli savesno i nisu davali otkaze radnicima", rekao je ministar.
 
Đorđević ističe da se ministarstvu i Inspektoratu za rad javlja veliki broj radnika sa pritužbama da poslodavci u novonastalim okolnostima krše prava.
 
Podseća da je na sajtu ministarstva objavljeno šta su prava radnika, kao i mere u novonastalim okolnostima, da su neke nedoumice u međuvremenu razrešene i da inspekcija izlazi na teren gde postoji kolektivno kršenje prava.
 
"Sve ćemo to sublimirati i vodićemo evidenciju na jednom mestu i objaviti javno registar svih koji se nisu pridržavali propisa i, kada se ova teška situacija završi, građani će znati ko je kršio prava", rekao je Đorđević.
 
Ističe da će se videti koliko otkaza je dato neosnovano i radnici će moći da potraže svoja prava na sudu, a takođe će i inspekcija rada izlaziti na teren i sve proveravati.
 
"Za one koji su dobili otkaz u skladu sa zakonom, osnosno ako im je prestao radni odnos na određeno vreme zasnovan ugovorom o radu na određeno vreme, postoji mogućnost da se prijave na evidenciju NSZ i dobiju naknadu", rekao je ministar rada.
 
Navodi da se ministarstvu javljaju i majke koje se žale da im poslodavac ne izlazi u susret i ne dozvoljava da rade od kuće.
 
"To je ipak preporuka, ali objavićemo te podatke jednog dana i to će im biti kazna, odnosno to što će se javno znati kako su se ponašali kad je bilo najgore i da ih je interesovala samo puka dobit, a nisu pokazali brigu za radnike", poručio je Đorđević.
 
 
 MarketingNajnovije vesti