Darija Kisić Tepavčević Foto: printscreen
Srbija

Dr Darija Kisić Tepavčević: Počela vakcinacija po domovima zdravlja, sprečite komplikacije

Izvor: 
B92 Pet, 02/10/2020 - 14:33

Danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Prvi kontingent od nešto manje od 350.000 vakcina protiv sezonskog gripa je već distribuiran i od danas počinje vakcinacija. Trenutna epidemiološka situacija je povoljna i bezbedna je sredina u domovima zdravlja da bi se primila vakcina, rekla je za "150 minuta" prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

"Postoji posebna kategorija ljudi sa hroničnim oboljenjima koji bi trebalo da se vakcinišu. U većem su riziku i gojazne osobe i trudnice, osobe smeštene u ustanovama socijalne zaštite, kolektivnog smeštaja i zdravstveni radnici. Ovu vakcinu preporučujemo svakome ko je stariji od 6 meseci. Ova sezona je specifična jer imamo pandemiju respiratorne infekcije koja se prenosi na isti način kao i grip, pa je najbolje sprečiti komplikacije sudarom ove dve infekcije", istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ove godine ćemo, kako je naglasila, pored vakcina stranih proizvođača, imati i našu vakcinu koju proizvodi Torlak.

Među onima koji treba da se vakcinišu su i studenti.

"Studenti jesu mlada i zdrava populacija koja nije u tolikom riziku, ali su skloni rizičnom ponašanju te zbog toga i oboljevanju i širenju infekcije pogotovo ovi koji su asimptomatski nosioci. Vakcina se preporučuje posebno studentima smeštenim u studentskim domovima i onima koji imaju već hronična oboljenja."
MarketingNajnovije vesti