Novac
Srbija

DRI: Direktoru "Puteva Srbije" se isplaćuje plata veća od maksimalne dozvoljene

Izvor: 
FoNet Pet, 12/08/2022 - 14:35Javno preduzeće Putevi Srbije nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora zbog kršenja bitnih elemenata ugovora, zaključenih sa dva distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu.
 

Direktoru ovog preduzeća je obračunata i isplaćena neto zarada veća od maksimalne u javnom sektoru, saopštila je danas Državna revizorska institucija.

 

Revizori su u okviru Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja Puteva Srbije u 2021. godini, koji se odnosi na putarine i zarade, ukazali da to javno preduzeće nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora sa dva distributera, iako oni nisu obezbedili bankarske garancije adekvatnog iznosa u skladu sa ostvarenim iznosima putarine.

"Ostvareni iznosi putarine su bili veći od dozvoljenih iznosa, prema vrednostima obezbeđenih bankarskih garancija, od 1,92 miliona dinara do 78,10 miliona dinara mesečno, što nije u skladu sa ugovorima zaključenim sa ovim distributerima i odlukama o uslovima za izbor ovlašćenih distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu", upozorili su iz Državne revizorske institucije.
 
Utvrdili su i da su Putevi obračunali i isplatili neto zaradu v. d. direktoru za 2021. godinu u iznosu većem od propisane maksimalne zarade u javnom sektoru za 194.000 dinara, "što nije u skladu sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru".
 
Revizori su utvrdili nepravilnosti i kada je reč o obračunu i isplati naknada za smenski rad, a Putevima su dali ukupno tri preporuke za postupanje.
 
"Da preduzeće obračun i isplatu zarada za rad u smenama vrši u skladu sa odredbama Zakona o radu, da  internim opštim aktom uredi procedure koje se odnose na rad u smenama i način priznavanja rada u smenama zaposlenima, kao i da donese pisane politike i procedure kojima se uređuje obračun i isplata zarada, naknada zarada i naknada troškova zaposlenih", naveli su revizori.
 
Putevi Srbije imaju rok od 90 dana da dostave odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti Državnoj revizorskoj instituciji.
 
 MarketingNajnovije vesti