Novac
Srbija

Država isplatila minimalac za 66.000 radnika u turizmu

Izvor: 
Tanjug Pon, 16/08/2021 - 13:50


Ministarstvo finansija danas je isplatilo još jednu punu minimalnu zaradu za zaposlene u turizmu, ugostiteljstvu, rentakar agencijama i za turističke vodiče, izjavio je ministar Siniša Mali.

"To je nešto malo iznad dve milijarde dinara, a radi se tačno o 12.153 privredna subjekta sa skoro 66.000 zaposlenih", rekao je Mali za Tanjug.

"Podsetiću vas da smo i prošlog meseca uplatili pun iznos minimalne zaradu za sve njih, a od početka godine za sve zaposlene u privatnom sektoru tri puta po pola minimalne zarade. Bilo je tu preko 1,2 miliona radnika koji su tri meseca dobijali pomoć", kazao je Mali.

Ministar finansija je podsetio i na druge vrste pomoći države stanovništvu i zaposlenima, kao što su 30 evra za sve punoletne građane koji su se prijavili, zatim 3.000 dinara za one koji su bili vakcinisani do kraja maja, pomoć građanima na teritoriji Kosova i Metohije i to 100 evra za sve i 200 evra za one koji su nezaposleni.

"Sve što smo obećali isplatitli smo u dinar i u dan, i tu nije kraj. Mi ćemo do kraja ovog meseca isplatiti petu ratu za autoprevoznike. Da vas podsetim, 600 evra po autobusu dobijaju svi autoprevoznici u Srbiji, dakle sektorska pomoć za sve koji su bili najugroženiji od pandemije korona virusa", rekao je Mali.

Ministar je najavio još 50 evra za najstarije građane u septembru, u novembru preostalih 30 evra za sve punoletne građane, a u decembru dodatnih 20 evra i naredne godine u februaru i martu još dodatnih 20.000 dinara za svako penzionera.

"Ohrabruju rezultati u junu i julu, imamo suficit u budžetu, dobre su nam, stabilne, javne finansije, novca imamo i kao što vidite, ovaj treći paket sprovodimo u dan, sprovodimo u dinar. Zato imamo rezultat koji imamo, zato smo izbegli te scenarije zatvaranja proizvodnih kapaciteta i otpuštanja zaposenih. Toga nema u Srbiji, i očekujemo već sada do kraja godine minimum 6,5 odsto stopu rasta našeg BDP-a, što za građane Srbije znači da možemo da izdvojimo više novca za povećanje plata i penzija, uprkos pandemiji korona virusa i uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada", rekao je minstar Mali.

On je ocenio da je to sve sjajan rezultat i ogroman uspeh za sve građane Srbije.

"Pravimo istoriju. Gradimo autoputeve, nikada se nije gradilo više kilometara novih autoputeva. Asfaltiramo regionalne i lokalne puteve, gradimo bolnice, isplaćujemo pomoć građanima i privredi. Dakle, u doba najveće ekonomske krize i ove pandemije izazvane korona virusom Srbija pokazuje da je apsolutni lider u ovom regionu", naglasio je Mali.

Minimalac naredne godine sigurno iznad 35.000 dinara

Naredne godine će minimalna cena rada sigurno biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o povećanju minilaca biće održan sutra u podne, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

"Radi se o sastanku na tehničkom nivou, da se analiziraju svi preduslovi i parematri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za narednu godinu. Stav države je da sigurno idemo na povećanje minimalne cene rada na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji", rekao je ministar Mali za Tanjug.

Podsetio je da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već preko 32.000 dinara, i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

"Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da prosečna plata mora da raste, kao što i raste, a uslov za povećanje prosečne plate je podizanje minimalne cena rada", kazao je ministar.

"Tako da, kao i svake godine, očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije. Ići ćemo sigurno na povećanje minimalne cena rada i to na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji", rekao je Mali.

Ministar finasija je najavio da će naredni sastanka Socijalno-ekonomskog saveta biti održan naredne nedelje i da će na njemu učestvovati on i drugio predstavnici Vlade Srbije.
MarketingNajnovije vesti