• Državljani Srbije koji godinama žive u Kini u problemu – vize ne važe, nemaju kako da se vrate

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Koronavirus sprečio je oko 200 državljana Srbije da se vrate u Kinu. Zbog epidemije ta zemlja je gotovo potpuno zatvorila granice za strance još 28. marta, a stare boravišne i radne dozvole više ne važe.

    Nataliju je sa trogodišnjim detetom pandemija zatekla na odmoru u Srbiji. Zabrana ulaska strancima, prekinute avionske linije a sada i nejasne vizne procedure, već šest meseci razdvajaju ovu porodicu.

    „Molimo da se porodica ponovo spoji jer dete je razdvojeno od oca u periodu kada mu je otac jako potreban“, kaže Natalija Stanić.

    Filip Cvetković kaže da im je ceo život u Kini, sin se rodio u Šangaju, a posao koji ima tamo jedini je izvor prihoda.

    Njihov slučaj nije jedini.

    Vujadin Grmuša radi u Kini već dve godine, tamo ga čeka trudna devojka i buduća žena: „Kako stvari stoje, propustiću rođenje svog deteta“.

    Iza srpskih državljana u Kini su ostali kućni ljubimci, imovina, dokumenta, diplome, radna mesta.

    „Ja tamo imam svoju firmu za koju plaćam poreze koja praktično ne može da radi, takođe imamo dvoje dece koje tamo idu 4-5 godina u školu, kreće školska godina, novi talas virusa ovde. Ako je ikako moguće, jako nam je važno da se vratimo čim je moguće pre“, kaže Marko Jovanović.

    Bojan Džinić radi već dve godine kao košarkaški trener, došao je u februaru kada su godišnji odmori u Kini. Većina je, priča, imala povratnu kartu, ali su se ubrzo zatvorili aerodromi, kasnije i granice.

    Među onima koji žele da se vrate i jedna od 11 dobitnika nagrade za specijalne strane talente u Pekingu.

    „Živim i radim u Kini 40 godina. Došla sam u posetu tokom kineske Nove godine i nisam mogla da se vratim. Moj posao je da menadžujem 437 vila u Šunji distriktu“, kaže Minka Neković Janik.

    U kineskoj ambasadi su nam potvrdili da državljani Srbije ne mogu da uđu u Kinu sa vizama i boravišnim dozvolama koje su dobili pre 28. marta.

    „Ako je građanima Srbije potrebna viza za odlazak u Kinu, da bi se bavili ekonomskim, trgovinskim, naučnim i tehnološkim aktivnostima ili imaju hitne humanitarne potrebe, mogu zakazati termin za podnošenje zahteva za vizu u kineskoj ambasadi u Srbiji. Bez obzira da li kineski državljani ili strani državljani ulaze u Kinu, svako mora poštovati mere za sprečavanje epidemije i njenu kontrolu“, kažu u ambasadi.

    To znači da strani državljani treba da dostave rezultate pi-si-ar testa i da potpišu Izjavu o zdravstvenom stanju pre ulaska u zemlju. Na mestu ulaska, najmanje dve nedelje, ostaju pod epidemiološkim nadzom o sopstvenom trošku a tek nakon negativnog rezultata testiranja, nastavljaju boravak u Kini.

    Koronavirus sprečio je oko 200 državljana Srbije da se vrate u Kinu. Zbog epidemije ta zemlja je gotovo potpuno zatvorila granice za strance još 28. marta, a stare boravišne i radne dozvole više ne važe.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]