Foto: pxhere
Srbija

Državna matura odložena za 2023. godinu

Izvor: 
FoNet Ned, 28/02/2021 - 14:20

Završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola, odnosno državna matura, biće realizovana školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Odluku o produžetku pripremnog perioda donela je Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem "sagledavajući aktuelnu situaciju sa pandemijom i njen uticaj na obrazovni sistem".
 
Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali je ocenjeno da to "predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave zbog pandemije koronavirusa".
 
Komisija će, kako je najavljeno, nastaviti pažljivo da prati pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature.
 
Uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove biće jedan od fokusa Komisije jer pojedine ustanove nisu usvojile dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.
 

MarketingNajnovije vesti