arhiva 013info
Srbija

Državne parcele u zakupu na 30 godina, zbog čega su neki ugovori raskinuti

Izvor: 
RTS Uto, 10/08/2021 - 09:33Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu pre šest godina omogućile su investitorima da zakupe državne parcele na 30 godina, uz uslov da kroz tri godine ulože najmanje 500.000 evra i zaposle radnike.
 
Kako piše RTS, do sada je po tom osnovu potpisano 20 ugovora, a zbog neispunjenja obaveza raskinuto je šest. I to sa kompanijama "Jakuma", "Mikrotri", "Agronovakov", "Andeks" i "Jajlafiliz" i vinarijom "Levač".
 
Investicione planove do sada je ispunilo 14 kompanija. Šest ugovora o dugoročnom zakupu je raskinuto.
 
"Pored ministarstva postoje i četiri nezavisne revizorske kuće koje kontrolišu finansijske izveštaje, da li je došlo do realizacije investicije na licu mesta i te dve stvari kada se podudare u pozitivnom smislu smatra se da je investicija uspešno realizovana", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
 
Prema njegovim rečima, ukoliko bilo koja od tih institucija kaže da ovo nije u skladu sa biznis planom i odlukom Vlade, raskida se ugovor, vraća se zemljište u masu državnog poljoprivrednog zemljišta i mora da se nadoknadi šteta od strane investitora koji nije postupao u skladu sa svojim biznis planom.  
 
U vreme donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu spekulisalo se da se menja zbog nemačkog "Tenisa", koji je trebalo da otvori nekoliko farmi.
 
"Tenis je odložio svoju investiciju, neće biti realizacije. To zemljište je dato u zakup po godišnjem programu izdavanja u zakup i to u ovom trenutku nije tema zbog afričke kuge svinja i zaustavljanja svih investicija od strane Tenisa", kaže Nedimović.
 
Iako u proteklih godinu dana nisu raspisivani konkursi, zahtevi za dugoročni zakup, kaže ministar, stalno pristižu iz svih krajeva zemlje.
 MarketingNajnovije vesti