• DS: Dojave o bombama pokazale nespremnost države da obezbedi sigurnost dece u školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Lažne dojave o bombama u većem broju škola, ukazale su na mnogobrojne propuste u osiguranju bezbednosti učenika. Ova vlast je odgovornost za pitanje bezbednosti dece u školama prebacila na  škole i na roditelje. Trenutno ne postoje utvrđeni postupci koji se preduzimaju u slučaju opasnosti od terorističkog napada, nego se primenjuju propisi vezani za protivpožarnu zaštitu. Zato se često učenici odvode u dvorište, što u slučaju eksplozije može da izazove ozbiljne posledice – povrede i žrtve. U većini škola ne postoji potpuna kontrola ulaska u škole, a roditelji plaćaju obezbeđenje, koje često nije pripremljeno za adekvatnu reakciju na terorističke napade. Nastavno i nenastavno osoblje u školama nije prošlo ni obuku, niti je dobilo proceduru postupanja u pomenutim situacijama, saopštava DS.

    Zbog toga Resorni odbor Demokratske stranke za obrazovanje zahteva od Vlade Srbije da:

    – obezbedi finansiranje i kontrolu obezbeđenja u svakoj školi,

    – uspostavi sistem potpune kontrole ulazaka u školu (učenici i zaposleni da dobiju kartice za beskontaktno otvaranje vrata i kapija i da se vodi detaljna evidencija o ulasku ostalih lica u školu).

    Bezbednost dece mora biti prioritet za svaku vlast i ne može biti izgovora da nema dovoljno novca za ove namene.

    Napokon, Demokratska stranka poziva ovu vlast da usmeri sve kapacitete na otkrivanje osoba koje upućuju ove lažne dojave, a ne da im primarni zadatak, kao što je to bilo do sada, bude otkrivanje identiteta onih koji na društvenim mrežama vređaju predsednika Srbije.

    Lažne dojave o bombama u većem broju škola, ukazale su na mnogobrojne propuste u osiguranju bezbednosti učenika. Ova vlast je odgovornost za pitanje bezbednosti dece u školama prebacila na  škole i na roditelje. Trenutno ne postoje utvrđeni postupci koji se preduzimaju u slučaju opasnosti od terorističkog napada, nego se primenjuju propisi vezani za protivpožarnu zaštitu. Zato se često učenici odvode u dvorište, što u slučaju eksplozije može da izazove ozbiljne posledice – povrede i žrtve. U većini škola ne postoji potpuna kontrola ulaska u škole, a roditelji plaćaju obezbeđenje, koje često nije pripremljeno za adekvatnu reakciju na terorističke napade. Nastavno i nenastavno osoblje u školama nije prošlo ni obuku, niti je dobilo proceduru postupanja u pomenutim situacijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]