Demokratska stranka
Srbija

DS: Milionska šteta zbog lošeg upravljanja energetskim sistemom

Izvor: 
013info Pet, 12/11/2021 - 09:54Predsednik Vučić posetio je juče Obrenovac i pokušao da ubedi javnost da je zahvaljujući njemu i Srpskoj naprednoj stranci urađen veliki posao koji će građane spasiti od smrzavanja tokom zime, dok je prava istina da smo poslednjih dana svedoci čitavog niza loših odluka u energetskom sistemu Republike Srbije koje prouzrokuju milionske štete, i to izražene u evrima, navodi u saopštenju Demokratska stranka.

RO DS za rudarstvo i energetiku navodi da je, zbog lošeg planiranja i izvođenja remonta bloka B1 u termoelektrani „Nikola Tesla“, Elektroprivreda Srbije prinuđena da kupuje oko 10% električne energije koju proizvede na dnevnom nivou. Jednostavna računica dovodi do podatka da nepotrebno uvozimo oko 10.000 MWh električne energije na dnevnom nivou samo zbog toga što remont nije bio urađen u skladu sa pravilima struke. Finansijski gubitak može se proceniti na 2 miliona evra po danu, na osnovu trenutne cene električne energije u regionu.

Nedavna havarija na gasovodu u Bugarskoj izazvala je potpuni prekid isporuke ruskog gasa Srbiji 1. novembra i zbog toga su neke toplane ostale bez energenta. Da bi se stabilizovalo snabdevanje, Srbijagas je interventno kupio pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske. Svi smo se sa pravom pitali zašto se nije intervenisalo iz podzemnog skladišta Banatski Dvor, posebno imajući u vidu činjenicu da smo nedavno sa vrha države uveravani da je Banatski Dvor pun i da spokojno možemo dočekati predstojeću grejnu sezonu i zimu. Podsećanja radi, dugoročni ugovor koji su sklopili Srbijagas i Gasprom predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara i sa ovim komercijalnim parametrima je punjeno gasno skladište tokom leta. Cena gasa u Evropi je ovih dana izuzetno visoka i kreće se i preko 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara, tako da je za samo jedan dan potpuno nepotrebno potrošeno 4,7 miliona dolara.

Resorni odbor podseća i da je Državna revizorska institucija Srbije utvrdila nepravilnosti u poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, jer EPS nije postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom planiranja, sprovođenja postupaka i izveštavanja o javnim nabavkama čija procenjena vrednost iznosi 43,38 milijardi dinara. Takođe, EPS je u 2019. godini zaključio ugovore o privremenim poslovima koji po svojoj prirodi nisu privremenog karaktera jer traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, što nije u skladu sa Zakonom o radu, i po tom osnovu je obračunalo i isplatilo naknadu u iznosu od 45,83 miliona dinara. Činjenica da isto lice više od četiri godine obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora EPS-a nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kao ni to što predsednik i članovi Nadzornog odbora vrše funkciju i nakon isteka mandata 2018. godine.

Ništa se nije promenilo ni u 2020. godini. Pre nekoliko dana, DRI nas je obavestila da su najveće nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini utvrđene kod Javnog preduzeća Putevi Srbije, JP Elektroprivrede Srbije i Društva za upravljanje železničkom  - Infrastruktura železnice Srbije, i to u iznosu od 125,61 milijardi dinara, što iznosi oko 97 odsto od ukupno utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini.

Resorni odbor DS za rudarstvo i energetiku podseća da se ovaj novac, novac svih građana Srbije, koji je završio u profitu nekih kompanija i verovatno džepovima donosioca odluka, mogao upotrebiti za izgradnju novih škola, vrtića, bolnica ili podizanja standarda života građana. Transparentno upravljanje javnim preduzećima je nasušna potreba svih građana Srbije, bez koje nema sigurnosti građana o kojoj predsednik stalno govori..
MarketingNajnovije vesti