Demokratska stranka
Srbija

DS: Režim u Beogradu odgovoran za haos na administrativnim prelazima i pogoršanje bezbednosne situacije

Izvor: 
013info Uto, 21/09/2021 - 18:44Demokratska stranka danas je saopštila da je potpredsednica DS-a Tatjana Manojlović izjavila da vlasti u Srbiji namerno nisu uradile ništa u vezi sa rešavanjem problema registarskih oznaka za automobile i druga vozila na Kosovu i Metohiji i da su svesno pustile da bez novog dogovora i rešenja istekne rok važenja sporazuma o tablicama, koji je pre pet godina potpisan u Briselu.

"Reč je očigledno o političkoj igri u kojoj vođa režima u Beogradu, Aleksandar Vučić, ispunjava obaveze koje je preuzeo u pregovorima sa Prištinom i istovremeno pokušava da sačuva rejting među biračima, pred kojima se predstavlja kao nacionalista i nepobediv borac za državne i nacionalne interese. U toj igri profitiraju vlada u Prištini i njen predsednik Aljbin Kurti, koji vodi svoju predizbornu kampanju i promoviše tzv. politiku reciprociteta, dok gube građani i privreda Srbije, a posebno preostali Srbi na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je sadašnja vlast u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem 2016. godine sklopila sporazum o tablicama, koji se zasniva na principu reciprociteta i time stvorila pretpostavke za to da danas na administrativnim prelazima, svim građanima Srbije sa kola skidaju regularne tablice i stavljaju privremene.

"Režim u Beogradu je odgovaran za sav onaj haos na administrativnim prelazima, štetu koju trpe građani i privreda i novo pogoršanje bezbednosne situacije. Za zvanični Beograd ovo sigurno nije iznenađenje, a galama koju sada podižu služi samo za to da sakrije istinu. Naravno da su i Vučić i njegovi poslušnici iz Srpske liste znali da će Kurti dovesti jedinice specijalne policije na Jarinje i da će iskoristiti „poklon“ iz Beograda za svoju predizbornu kampanju, ali su o tome ćutali. To shvata većina ljudi sa Kosova i Metohije i većina onih sa kojima sam razgovarala juče i danas, uglavnom isto govore: ako Kurti sve ovo radi na svoju ruku, bez znanja srpske strane i protivno postojećim sporazumima, šta onda u njegovoj vladi i dalje rade predstavnici Srpske liste“, dodala je potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

Podsetimo, nakon što su juče pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sazvao hitnu sednicu Saveta za bezbednost, na kojoj je bilo reči o odluci o skidanju tablica sa srpskih automobila.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije, dok je Vučić rekao da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše.

 
MarketingNajnovije vesti