• DS: Štrajk prosvetara je vapaj za spas obrazovanja u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Demokratska stranka je danas saopštila da u potpunosti podržava zahteve prosvetnih radnika i njihovo pravo da stupe u štrajk upozorenja.

    Navode da prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u obrazovanju iznosi 63.204 dinara i da je za oko 1.500 dinara manja od prosečne zarade u Republici Srbiji. Takođe, prosvetni radnici se sa svojim zaradama nalaze skoro na samom dnu liste prosečnih plata u javnom sektoru, što ni sa svojim obrazovanjem, ni sa značajem posla koji obavljaju – nikako ne zaslužuju.

    “Ova vlast već godinama unazad za obrazovanje izdvaja značajno manji deo budžeta, nego što je to slučaj sa skoro svim zemljama Evropske unije. Zbog toga, mladi nastavnici napuštaju Srbiju, a već sada se oseti ozbiljan nedostatak nastavnog kadra, pogotovo nastavnika matematike, informatike i fizike. Takođe, na učiteljskim fakultetima i na fakultetima koji obrazuju nastavni kadar primetan je veliki pad u broju upisanih studenata, godinama unazad, pa su sve češće situacije gde se za nastavne smerove popuni manje od četvrtine mesta na budžetu. Čak i ako se ispuni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije za povećanje plate od 15%, to će tek minimalno povećati standard prosvetara, jer je već u prvih 8 meseci ove godine zabeležena inflacija od 4,6%”, preciziraju u saopštenju i dodaju da baš zato, ovaj štrajk upozorenja nije hir, nego vapaj za spas obrazovanja u Srbiji.

    Demokratska stranka će i u budućnosti podržavati zahteve prosvetara, koje se tiču popravljanja materijalnog statusa nastavnika, učitelja i pomoćnog osoblja zaposlenog u obrazovnom sistemu Republike Srbije, kao i zahteve koji se tiču unapređenja celokupnog  obrazovnog procesa.

    “Bez kvalitetnog obrazovanja, ova zemlja nema budućnosti”, zaključuje DS.

     

    Demokratska stranka je danas saopštila da u potpunosti podržava zahteve prosvetnih radnika i njihovo pravo da stupe u štrajk upozorenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]