Demokratska stranka
Srbija

DS: Višemilionski državni projekat je zapravo radni logor i ozbiljna sramota za Zrenjanin i Srbiju

Izvor: 
013info Sre, 17/11/2021 - 10:44


Portparolka Demokratske stranke i poverenica Gradskog odbora DS u Zrenjaninu Alisa Kockar izrazila je danas ozbiljnu zabrinutost zbog vesti koje dolaze iz Zrenjanina u vezi sa izgradnjom i radom fabrike guma Linglong. Portparolka demokrata tvrdi da je ovaj projekat problematičan iz minimum tri razloga – zbog evidentnog kršenja ljudskih prava, spornog finansiranja od strane države, ali i sa ekološkog aspekta.

Umesto projekta koji će građanima Zrenjanina obezbediti zaposlenje i bolji život, Srpska napredna stranka nam je pružila priliku da uživo vidimo ono što smo do sada mogli samo na filmu: siromašne, obespravljene i ponižene radnike, tretirane kao robove, koji dolaze iz strane zemlje u potrazi za boljim životom, ostaju bez pasoša i svih prava, nemaju mogućnost slobodnog kretanja, zdravstvene zaštite i povratka kući, žive u zastrašujuće lošim uslovima i moraju da rade onoliko koliko im gazde kažu i kada im kažu. Organizacije Astra i A11 opravdano sumnjaju da su ovi radnici žrtve trgovine ljudima i tim povodom obratile su se nadležnim institucijama koje i dalje ostaju neme. To je velika sramota za naš grad i za celu državu,“ izjavila je Alisa Kockar.

Demokratska stranka protivila se dolasku kineske kompanije u Zrenjanin još 2018. godine, baš zbog načina na koji je čitav posao zaključen – netransparentno i bez brige o životnoj sredini. Obrazac je isprva bio isti kao i kada je građen prečistač vode, koji je građanima Zrenjanina oduzeo 6 godina života i nade, državno zemljište i ogromnu količinu budžetskog novca, ali pijaću vodu nije doneo. Zahvaljujući predanom radu udruženja građana i opozicije, brojna kršenja građevinskih i ekoloških propisa postala su javna i preduzeti su neophodni zakonski koraci. Ipak, reakcija institucija je izostala.

Državni projekat u koji su uloženi milioni evra danas je radni logor u kom su vijetnamski radnici bez dokumenata, a sutra će im se pridružiti i naše komšije. Mafijaški režim stalno pronalazi nove načine i razloge da pomogne kineskog investitora na račun građana, a nadležne institucije ne preduzimaju ništa povodom kršenja zakona. Skandal i sramota u Zrenjaninu su tolikih razmera da bi u bilo kojoj drugoj državi Vlada automatski pala, a predsednik države koji je položio kamen temeljac momentalno dao ostavku i zauvek se povukao iz politike. Mi taj film nećemo gledati, jasno je, tako da ćemo za normalan život, vodu, vazduh i dobre uslove rada, morati da se izborimo zajedno sa građanima, u jedinstvenom frontu,“ zaključila je Alisa Kockar.

Demokrate poručuju i da Srpska napredna stranka svetu neće dokazati da je ekonomski tigar nehumanim tretmanom radnika. Naprotiv, dokazaće samo da smo po poštovanju domaćih zakona, Ustava i Povelje Ujedinjenih nacija daleko od uređene i civilizovane zemlje, da smo s pravom označeni kao hibridni režim, i da smo u najboljem slučaju izgladneli pas, a svakako ne tigar, navodi se u saopštenju.

„Oni koji pokušavaju da nas ubede da su radni logori, koji nemilosrdno ispumpavaju novac iz budžeta, jedina razvojna šansa Zrenjanina, ali i Srbije, ne smeju da budu na vlasti jer su očigledno ili korumpirani ili ne znaju da rade svoj posao. Građani Zrenjanina mogu i zaslužuju da rade u fabrikama u kojima se poštuju zakoni i u kojima su tretirani kao ljudi, a ne kao robovi. To je moguće, ali ne sa Srpskom naprednom strankom na čelu našeg grada i države.
MarketingNajnovije vesti