• Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Reka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

    „U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd, rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.
     
    Svakih šest godina naučnici mere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.
     
    U austrijskom delu Dunava koncentracija bakterija Ešerihija koli je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.
     
    Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i Karl Landštajner privatnog fakulteta u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.
     
    Utvrđena je umerena zagađenost, sa 1.050 E-koli bakterija po 100 mililitara vode.
     
    „Ta vrednost je apsolutno na nivou na kojem treba da bude za reku duž koje su moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je Aleksander Kiršner sa Instituta za higijenu i primenjenu imunologiju iz Beča.
     
    Lošije stanje je u drugim delovima Dunava, pokazuje analiza koju je dala Međunarodna komisija za zaštitu Dunava.
     
    I pored poboljšanja, vrednosti iz Rumunije su i dalje povećane, a veća zagađenja ustanovljena su i u rekama koje se u Bugarskoj ulivaju u Dunav.

    Reka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]