• Dva miliona građana sledeće godine postaju ePacijenti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da do kraja 2023. prevede oko dva miliona građana Srbije na uslugu ePacijent, kako bi se zazakivanje pregleda i druge usluge domova zdravlja i bolnica dobijale elektronskim putem, saopštio je NALED.

    Navodi se kako se očekuje da već sledeće godine bude zakazano do 50 miliona usluga putem portala i mobilne aplikacije eZdravlje i tako građani brže dođu do željenog pregleda.

    NALED napominje da je Akcionim planom za 2022-2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, planirano i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne 2023, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

    Dodaje se da će uvid u jedinstveni eKarton, u kome će se nalaziti upisane dijagnoze i propisani lekovi, imati pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, koje poseti.

    Na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista, napominje NALED.

    „Jedan od prvih koraka ka uvođenju eKartona i potpune digitalizacije biće postavljanje nove modernije IZIS platforme, a kako bi sistem potpuno funkcionisao, neophodno je njegovo uvezivanje i sa privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama, koje dosad nisu bile deo ovog sistema. Cilj je da do kraja godine unapređeni IZIS koristi do 30 procenata bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove“, izjavila je šef Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević.

    Navodi se da se među 18 mera akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi i uvođenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvođenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

    Naglašava se da će zdravstvene institucije moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rođenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama i slično.

    NALED najavljuje da će po prvi put u našem zdravstvu početi da se primenjuje i veštačka inteligencija, koja će doprineti efikasnijoj obradi velikog broja informacija u radiološkoj dijagnostici, a proces lečenja trebalo bi da ubrza i automatizovano tumačenje laboratorijskih rezultata.

    Ističe se da je glavni cilj Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu da se kroz proces digitalizacije osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita kroz bezbedno korišćenje elektronskih usluga.

    U razvoju Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026 učestvovalo je više od 60 stručnjaka iz različitih državnih ustanova i udruženja uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), projekat CHISU i USAID-a.

    Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da do kraja 2023. prevede oko dva miliona građana Srbije na uslugu ePacijent, kako bi se zazakivanje pregleda i druge usluge domova zdravlja i bolnica dobijale elektronskim putem, saopštio je NALED.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]