• Dve oprečne presude u vezi sa troškovima izdavanja i slanja računa za struju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    I dalje je nejasno da li su potrošači koji se snabdevaju električnom energijom kod Elektroprivrede Srbije u obavezi da plaćaju troškove izdavanja i slanja računa.
     
    O tome postoje dve oprečne presude, piše Politika.
     
    Naime, presuda Osnovnog suda u Prijepolju potvrđena je odlukom Višeg suda u Užicu, prema kojoj EPS-u ovo nije dato za pravo, već ima obavezu da obešteti potrošača koji ga je tužio.
     
    Postoji i presuda Višeg suda u Leskovcu kojom je potvrđena prvostepena odluka Osnovnog suda, kojom je ovaj isti zahtev odbijen, te EPS nema razloga da nadoknađuje štetu.
     
    „Dakle, postoje dve oprečne presude dva viša suda i o ovome bi konačnu odluku trebalo da donese Vrhovni kasacioni sud. On bi na sednici Veća građanskog odeljenja trebalo da zauzme načelni obavezujući stav, nalik onom koji je zauzeo po pitanju troškova obrade bankarskih kredita„, objašnjava za Politiku advokat Đorđe Popović.
     
    Prema pisanju Udruženja „Efektiva“, problem je nastao kada je utvrđeno da je EPS neosnovano naplaćivao troškove garantovanog snabdevača od 121 do 142 dinara po računu, a da je članom 12 Zakona o zaštiti potrošača zabranjeno da se potrošaču naplaćuje taj trošak.
     
    Iz EPS-a poručuju da se trošak garantovanog snabdevanja plaća od 132 dinara i u mesecu kada nema potrošnje, a služi za pokriće troškova, izrade računa, poštanskih troškova i slično. 
     
    Iz EPS-a za Politiku kažu da sve rade po zakonu. Oni podsećaju da je garantovano snabdevanje regulisana delatnost i dodaju da ukidanjem ove tarife ne bi bio smanjen račun kupca, nego bi se taj trošak prebacio na neki drugi tarifni element

    I dalje je nejasno da li su potrošači koji se snabdevaju električnom energijom kod Elektroprivrede Srbije u obavezi da plaćaju troškove izdavanja i slanja računa.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]