Pančevo, njiva, žito, pšenica
Srbija

Dve vrste mera za pomoć poljoprivredi

Izvor: 
RTS Čet, 09/04/2020 - 09:38

U paketu ekonomskih mera ne pominje se poljoprivreda, a u ovim okolnostima čini se važnija je nego ikada. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će država obezbediti kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva, ali i sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu.

Branislav Nedimović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da će država doneti posebne mere za poljopriverdnike.

"Ja ne znam odakle sumnja u to. Pokazalo se po stoti put koliko je poljoprivreda važna i koliko je hrana važna za Srbiju. Mi nemamo more, naftu, zlato u tim količinama koliko bismo želeli, ali hrane imamo i za okruženje", naglasio je Nedimović.

To će, kaže, biti dve vrste mera.

"Imali smo sastanak koordinacionog tela za rešavanje ekonomske krize. Dogovorili smo da ćemo imati kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva. Ona će ići preko Uprave za agrarna plaćanja. To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari. Tu ćemo imati potpun paket, plus ostale mere kojse su vezane i za pravna lica", kazao je Nedimović.

Poljoprivrednici su disciplinovani 

Od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, napominje, postoji bar 70.000 koji su ili preduzetnici ili pravna lica i koji će moći da računaju i na ovaj drugi segment mera.

Ograničenje kretanja i radovi u polju nikako ne idu zajedno. Neće stići ništa da urade ako u 13 ili 15 sati moraju da se povuku sa njive.  

Nedimović, zato napominje da je i ovih dana je postojala maksimalna tolerancija da ako se zatekne neko na njivi da ne trpi posledicu zbog toga.

"I predsednica vlade je večeras najavila da će poljoprivredni proizvođači od petka imati mogućnost da izađu na njive, u skladu sa ograničenjem do 65 ili 70 godina u zavisnosti gde žive ukoliko se nalaze na traktoru i da mogu nesmetano da obrađuju svoje njive. Mi se nalazimo u jeku setve kukuruza, u jeku setve suncokreta, šećerna repa je pri kraju. Moramo da posejemo milion hektara kukuruza. Svega imamo dovoljno, semena, nafte, ljudi su orni. U pet sati ujutru su svi na njivama", naglasio je Nedimović.

Poljoprivredni proizvođači su, ističe, disciplinovani.

"S druge strane mora se voditi raluna da se neko status poljoprivrednog gazdinstva ne zloupotrebi na bilo koji način. Tu se zahvaljujem organima reda što vode računa o tome što su sprečili bilo koju zloupotrebu", naveo je Nedimović.

"Al dahra" će otkupljivati jagnjad i telad

S obzirom na to da ovog proleća pirotski farmeri tržištu nude više od 10.000 jaganjaca, a da, kako tvrde, zbog zatvaranja pečenjara i restorana, tradicionalni kupci jagnjetine iz svih krajeva Srbije, više ne dolaze u Pirot, Nedimović navodi da je razgovarao sa gradonačelnikom Pirota, i da i da kad je reč o jaganjcima i govedima deset ili 15 dana ne igraju neku veliku ulogu.

"Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko 'Al dahre' otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću. U domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koji su poreklom iz Srbije. Ove priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond. Ne brinite, imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo", kazao je Nedimović.

Budući da su i povrtari u problemu, jer stiže rano povrće a pijace ne rade, Nedimović napomnje da tu najviše ima posla sa ljudima iz leskovačkog kraja, i tamo oko Žitorađe, jer tamo ima dosta plastenika, kao i u Slancima i okolnim mestima.

Elektronske pijace Srbije za otkup proizvoda 

"Pokrenućemo elektronsku platformu "Elektronske pijace Srbije", ali ona će da reši jedan deo problema. Uvezali smo velike trgovinske lance da kupuju sa prostora plasteničke proizvodnje, uvezali ljude sa terena. Ministarstvo poljoprivrede je tu potpuno proaktivno", dodaje ministar poljoprivrede.

Očekuje i da sa boljom sutuacijom što se tiče zdravstvenog stanja, da će polako biti i olakšavanja mera.

"Pokušaćemo da svakome izađemo u susret. Kao pre neki dan kad je bila povika za spuštanje cena mleka kod malih mlekara, kada su došle velike mlekare na teren i otkupile sve viškove mleka opo ceni koja je bila 5. marta da niko ne šteti", izjavio je Nedimović.

Dve laboratorije za testiranje na koronavirus 

Danas je potpisan ugovor sa kineskim institutom za gradnju dve laboratorije u Beogradu i Nišu. 

"Radi se o dve laboratorije koje su namenjene za testiranje na koronu. Jedna će biti u narednih nekoliko dana otvorena u Kliničkom centru Srbije i biće za 2.000 testova dnevno. Ja vam garantujem mi ćemo sutra doći već do 2.000 testova koji će biti urađeni na prostoru Srbije", naveo je Nedimović.

Prema njegovim rečima, u Nišu je malo složenija situacija i biće potrebno neko vreme da se to završi.

"Ona će biti na prostoru Instituta za javno zdravlje u Nišu. Ja sam juče bio tamo i dogovorio sve sa ljudima iz Instituta. Kupili smo testove za 90.000 uzoraka. Ove dve laboratorije će biti i jedna vrsta podrške Torlaku u budućnosti. Jer imamo mogućnost da koristimo i laboratorije u zdravstvenom sistemu i laboratorije koje se nalaze u sistemu poljoprivrede i one daju svoj pun doprinos", kazao je Nedimović.

Taj dorpinos će dati i laboratorije u Kraljevu, Nišu, Šapcu, Novom Sadu, ali isto tako i laboratorija za bezbednost hrane u Batajnici.

"Ja sam upravo došao odande i oni su danas primili preko 1.000 uzoraka. Zahvaljujem se svim naučnim radnicima koji žele da se uključe u ovu borbu. Narednih deset dana biće velika borba i jako teško, naročito tamo gde su velika žarišta", zaključio je Nedimović.

 
MarketingNajnovije vesti