• Dvostruko više diplomaca nego prilika za prvi posao

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je da li zaista imaju priliku da se zaposle nakon studija ili pronađu praksu. 

    Podaci sajta startuj.com, koji je deo Infostuda, jasno pokazuju da u ponudi ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse nego što ima svršenih studenata u Srbiji.

    U periodu od januara do oktobra na tom sajtu je objavljeno 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema Republičkom zavodu za statistiku, upisalo čak 243.730 studenata. S druge strane, ukupno je postavljeno 18.183 oglasa za prvi posao, a samo je prošle godine diplomiralo više od 39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.

    Pored toga, na osnovu dobijenih rezultata s ovog sajta, vidi se da postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima. Beograd ima najveći broj oglasa mesečno – preko 1.000 za prvi posao i oko 90 odsto konkursa mesečno za prakse. Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad s oko 100 oglasa za prvi posao i oko 12 za praksu na mesečnom nivou. Nakon toga slede Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za mlade.  

    IT stručnjaci i dalje veoma traženi

    Specifično je što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata u ovoj oblasti raste i oni znatno lakše pronalaze prvi posao i praksu. Istovremeno, plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima jer IT juniori, u proseku, zarađuju 800 evra.

    Najviše studenata upisuje se na Univerzitet u Beogradu, potom Novom Sadu, te Nišu i Kragujevcu, a ove godine studenti su bili najzainteresovaniji za oblasti psihologije, engleskog jezika, medicine, stomatologije, farmacije, IT-ja, prava, ekonomije, arhitekture i grafičkog dizajna. Broj onih koji žele da studiraju ove oblasti znatno premašuje broj dostupnih mesta, pa se tri studenta borilo za jedno mesto na psihologiji, grafičkom dizajnu i stomatologiji, a za medicinu, engleski jezik i arhitekturu dva studenta konkurišu za jedno mesto.

    Na listi omiljenih studija budućim brucošima su Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Mašinski, Građevinski, Saobraćajni, Veterinarski, Hemijski i Geodetski fakultet, na kojima se prijavilo znatno više studenata nego što ima mesta. Istovremeno, podaci ukazuju da su najčešće nuđeni poslovi u trgovini i prodaji, administraciji, ugostiteljstvu i magacinima. Uzimajući sve to u obzir, izvesno je da oblasti koje su najčešće dostupne za mlade, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani.

    U poslednjih nekoliko godina mladi pokazuju veliko interesovanje za upis na fakultete, ali pitanje je da li zaista imaju priliku da se zaposle nakon studija ili pronađu praksu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija