• E-trgovina ublažila posledice pandemije i omogućila rast

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tajtana Matić izjavila je danas da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen značajan rast u onlajn transakcijama koje su, u odnosu na 2020. godinu, povećane za 91 odsto, saopšteno je na sajtu Vlade.

    Matić je na panelu, u okviru predstavljanja rezultata USAID-ove ankete „1.000 preduzeća“, istakla da je prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) došlo do rasta od 99 odsto u vrednosti svih transakcija, u ukupnoj vrednosti od približno 25 milijardi dinara.

    Ona je ukazala na to da je rastu onlajn trgovine doprineo pravovremeni razvoj e-komerca u Srbiji.

    Naime, kako je objasnila, kroz jasno definisane strateške ciljeve omogućili smo plodno tlo za dalji razvoj digitalnih kompetencija u sektoru malih i srednjih preduzeća, za podizanje naprednih digitalnih veština svih građana, kao i za adekvatno podizanje digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada.

    Prema njenim rečima, do tog razvoja je bilo teško doći, zbog velikog nepoverenja građana, ali i trgovaca u onlajn trgovinu.

    U nizu loših promena, kovid19 je doneo i jednu dobru, a to je razvoj e-trgovine. Do tada je država radila na tome da poboljša zakonodavne okvire za razvoj e-trovine, donela novi zakon o e-trgovini, set zakona iz oblasti finansijskog poslovanja, ali i Zakon o zaštiti prava potrošača, koji je prilagođen trgovini preko interneta, precizirala je ministarka.

    U kovid uslovima, kako je predočila, mala i srednja preduzeća, koja su pokretač privrede, prilagodila su se novim okolnostima i počela da uvode prodaju preko interneta.

    Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da izvoz srpske privrede raste i tokom pandemije, i da je za prvih osam meseci ove godine veći za gotovo 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

    Međutim, kako je naveo, 60 odsto našeg izvoznog učinka ostvaruje samo 345 velikih kompanija, zbog čega je veoma važno da podržimo mala i srednja preduzeća da uđu u izvozne poslove.

    Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri ukazao je na to da su se mala i srednja preduzeća više od drugih suočila sa teškoćama usled neizvesnosti u uslovima pandemije.

    Ta preduzeća širom sveta su, kako je rekao, pokretač ekonomskog rasta i upravo su mnogi privrednici tokom pandemije u e-trgovini videli svoju razvojnu šansu.

    Želeo bih da odam priznanje premijerki Ani Brnabić na digitalizaciji i ministarki Matić na predanom radu na razvoju elektronske trgovine. Srbija bi trebalo da bude ponosna na dobre rezultate u ovoj oblasti i napredak koji je ostvarila, poručio je Godfri.

    Ambasador je pohvalio i rast srpske privrede, naglasivši da je veoma važno da postoji dobra spona i razumevanje između države i privrede i da država pravovremeno odgovara na zahteve privrednika.

    Analiza USAID-ove ankete „1.000 preduzeća“ pokazala je da su najvažnije mere preduzete u cilju ublažavanja uticaja pandemije bile digitalizacija i e-trgovina, koje su otvorile nove mogućnosti za izvoz i rast.

    Kroz analizu je potvrđeno da su pokretači rasta firme koje su digitalno prisutne i one koje koriste eksterno finansiranje, te firme posluju uspešnije i imaju stope rasta više od prosečne stope rasta kompanija u Srbiji.

     

    Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tajtana Matić izjavila je danas da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen značajan rast u onlajn transakcijama koje su, u odnosu na 2020. godinu, povećane za 91 odsto, saopšteno je na sajtu Vlade.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija