• Efektiva: Netačno da potrošači nemaju pravo na povraćaj novca za nerealizovane turističke aranžmane

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nedeljama unazad, aktuelna je tema turističkih aranžmana, od kojih dobar deo neće biti realizovan, usled posledica pandemije uzrokovane virusom korona, piše 021.

    Kako navode u Efektivi, tim povodom, u javnosti se nekoliko puta oglasio predstavnik Udruženja turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić, koji je izneo, kako kažu, nekoliko netačnih informacija, „u nameri da obmane i zbuni potrošače u pogledu njihovih prava na povraćaj uplaćenih sredstava“.

    U Efektivi navode da je apsolutno netačno da je vanredno stanje derogiralo primenu zakona i da potrošači nemaju pravo na povraćaj novca.

    “Njima je to pravo zagarantovano u dva zakona, Zakonom o zaštiti potrošača, čije odredbe su krovne u ovoj oblasti, ali i identičnom odredbom u Zakonu o obligacionim odnosima. Takođe, potrošači imaji i mogućnost otkazivanja aranžmana, što za posledicu takođe ima povraćaj kompletne ili delimične sume“, saopštavaju u Efektivi.

    Efektiva smatra da turističkim agencijama to svakako ne odgovara, jer tvrde da je novac odavno prosleđen ino partnerima, kao i da je zarada utrošena na tekuće troškove.

    „Najavljuju mogućnost vaučera, koje bi putnici mogli da iskoriste za putovanja u narednom periodu, ali ostaje nejasno ko bi garantovao za vrednost tih vaučera, jer oni moraju imati pokriće, kako bi hotel ili avio prevoznik, koji bi prihvatio takav vid plaćanja, mogao da ih naplati“, objašnjavaju iz ovog udruženja.

    Prava potrošača zavise od trenutka u kom se nalaze u odnosu na period realizacije aranžmana. Tu već postoje oni čija su putovanja definitivno otkazana i oni koji tek očekuju vesti o tome (letovanja u junu i avgustu na primer). U zavisnosti od toga, razlikuju se i pravni okviri za rešavanje problema.

    Efektiva podseća na to da su prava zagarantovana odredbama Zakona o zaštiti potrošača, krovna i obavezujuća za ove situacije.

     

    Nedeljama unazad, aktuelna je tema turističkih aranžmana, od kojih dobar deo neće biti realizovan, usled posledica pandemije uzrokovane virusom korona

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija