• Ekolog: Srbija ne uspeva da prikupi sav komunalni otpad koji proizvede

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović ocenio je da će ako investitori ne budu vodili računa o zaštiti životne sredine prilikom izgradnje fabrika i budu proizvodili zagadjenje, troškovi tog zagadjenja koštati zdravlja ljudi koji to budu trpeli i oni će to platiti.

    Jezdimirović je, u onlajn emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Gde završava otpad?“, rekao da je još uvek na niskom nivou naša svest o tome da je neophodno otpadom upravljati, a ne bacati ga.

    Prema njegovim rečima, to se pogotovo odnosi na donosioce odluka, koji životnu sredinu, a samim tim i upravljanje otpadom, doživljavaju kao trošak, ne shvatajući da je ovakvo stanje neodrživo.

    „Ne zato što to kažu ekolozi, nego što to kaže naše zdravlje. Zagadjenje životne sredine koje dolazi iz otpada, ali i iz drugih vrsta zagadjenja, direktno utiče na naše zdravlje. Kada to budu shvatili, tek onda ćemo imati ozbiljnije pomake“, kazao je Jezdimirović.

    Prema njegovim rečima, u upravljanju otpadom su napravljeni mali pomaci u odnosu na ono što se očekivalo, a kada se pogledaju usvojene strategije u oblasti upravljanja otpadom zaključak je da su mnoge od njih ostale samo puste želje na papiru.

    „Isto se dešava i sa lokalnim planovima upravljanja otpadom i sa regionalnim planovima. Mi danas imamo izgradjen tek jedan deo planiranih sanitarnih deponija, ali to nije problem sam po sebi jer je deponija zadnji korak o kojem treba da vodimo računa kada je u pitanju otpad“, rekao je Jezdimirović.

    On je upozorio da u 2020. godini Srbija nije uspela da prikupi sav otpad koji je proizvela i dodao da je svega 87 odsto teritorije Srbije pokriveno organizovanim sistemom prikupljanja komunalnog otpada.

    „Trenutna situacija, koja je daleko od zavidne, stvara osećaj da je to nebitna tema i neshvatanje naših donosioca odluka da je potrebno u to ulagati, što dovodi do toga da smo okruženi otpadom i vrlo česno nemamo tačne podatke šta se sa našim otpadom dešava i gde on završava“, rekao je Jezdimirović.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]