• Ekološka udruženja predala zahteve Vladi u vezi sa Rio Tintom, Brnabić ih nije primila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ekološka udruženja predala su na pisarnici Vlade Srbije zahteve koji se tiču ukidanja odredbe o Prostornom planu za projekat Jadar i objavljivanje svih dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.
     
    Ekološki aktivisti okupljeni ispred zgrade Vlade u centru Beograda izrazili su nezadovoljstvo u razgovoru sa novinarima jer premijerka Ana Brnabić nije mogla da ih primi te najavili da će u subotu nastaviti sa protestima.
    Među učesnicima skupa su bili predstavnici pokreta Ekološki ustanak, kao i udruženja Suvoborska greda i Ne damo Jadar i Rađevinu.
    Ranije je bilo najavljeno da će se ekološki aktivisti okupiti u vreme održavanja sednice Vlade ali će ona, kako su rekli, biti održana tek sutra.
     
    Predstavnica Udruženja Suvoborska greda Ljiljana Bralović izjavila je da su se građani okupili ispred Vlade kako bi nadležne podsetili na njihove zahteve i hoće li se njihovi problemi rešavati u ovoj godini.
     
    Došli smo da potvrdimo naše zahteve i zašto pravimo blokade po celoj Srbiji i da ćemo, ako bude nužno, a očigledno će biti, praviti i blokade graničnih prelaza„, rekla je ona.
     
    Prema njenim rečima, ekološki aktivisti su danas u Beogradu kako bi podsetili Srbiju da Jadar nije na prodaju i da su njihove namere ozbiljne.
     
    Predstavnica Udruženja Ne damo Jadar Marijana Petković izjavila je da Rio Tinto i dalje radi „svoj posao“ i da to Srbija mora da zna.
     
    I dalje kupuju zemlju, ucenjuju, ulaze u kuće. I njima je dat signal šta treba da rade, a to mora da prestane„, rekla je ona.
     
    Naglasila je i da konačno mora da se kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju.
     
    Gospoda iz Vlade će morati da ubrzaju neke stvari i da nam konačno kažu ko je doveo Rio Tinto, da pokažu ugovore i da pokažu šta to Rio Tinto zna što meštani i ljudi koji žive (na području Jadra) ne znaju„, rekla je Petković.
     
    Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je premijerku da se obrati okupljenima i da „poništi sve ugovore sa Rio Tintom“. On je potvrdio da će u subotu ponovo biti organizovane blokade po Srbiji.
     
    Neki od nas će u subotu blokirati granični prelaz Loznica, blokiraćemo (autoput) E75, biće blokirana Preljina, još mnogo mesta u Srbiji, a (ministar unutrašnjih poslova Aleksandar) Vulin da zna, bude li neko takao bilo koga na bilo kojoj blokadi imaće celu Srbiju ovde„, rekao je on.
     
    Prema njegovim rečima, vlast treba samo jednu stvar da uradi – da otera Rio Tinto, a građani će potom da nastave normalno da žive.
     
    Predstavnik Udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović zatražio je od premijerke da objavi sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.
     
    Tražimo da objavi ko je šta potpisivao i da svi odgovaraju, dokle više prebacivati s jednih na druge (političare) i svako za svoj potpis mora odgovorati„, rekao je on.
     
    Naglasio je da nije bitno oterati samo Rio Tinto.
     
    Tražimo da nema ni jednog rudnika litijuma i da se trajno stavi zabrana na litijum i slične minarale u dolini Jadra i ostalim mestima u Srbiji„, rekao je on.
     
    Ekološki aktivisti traže i da se oglasi Ustavni sud o incijativi o prenemeni zemljišta u vezi kompanije Rio Tinto.
     
    Vlada Srbije demantuje da je za danas bila zakazana sednica
     
    Vlada Srbije je saopštila da je „primorana da reaguje na brutalne neistine koje iznose pojedine organizacije i pojedinci, a koje prenose mediji“, da je za danas u 12 sati bila zakazana sednica Vlade i da je njeno održavanje otkazano.
     
    U saopštenju se dodaje da se „redovne sednice Vlade Srbije, prema ustaljenom rasporedu, uobičajeno održavaju četvrtkom“, kao i da je naredna sednica Vlade zakazana prošlog četvrtka, 6. januara za naredni četvrtak, 13. januar.
     
    Кoliko su ove tvrdnje neistinite jasno se vidi i kroz obaveze predsednice Vlade (Ane Brnabić) koje su zakazane na današnji dan. U 11 časova predsednica Vlade je imala sastanak sa ambasadorom Egipta, dok je za 12 časova bio zakazan razgovor sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom„, navodi se u saopštenju.
     
    Prema pisanju beogradskih medija, Vlada Srbije odložila je redovnu sednicu koja je trebalo da se održi danas, i zakazala je za sutra, zbog ekološkog protesta koji je ispred zgrade Vlade počeo u 12 sati.

    Ekološka udruženja predala su na pisarnici Vlade Srbije zahteve koji se tiču ukidanja odredbe o Prostornom planu za projekat Jadar i objavljivanje svih dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija