• Ekološki aktivisti preuzeli dokumentaaciju o Rio Tintu: Zahtevi nisu ispunjeni, sutra novi protest

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Predstavnici ekoloških organizacija preuzeli su dokumentaciju o Rio Tintu iz Vlade Srbije.
     
    Aleksandar Jovanović Ćuta, Zlatko Kokanović i još dvoje aktivista ispred udurženja „Ne damo Jadar“ preuzeli su sa pisarnice Vlade Srbije svu dokumentaciju koja se odnosi na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto.
     
    Advokatica Danijela Nestorović kaže da se radi o rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike od 2004. godine, pa nadalje. 
     
    Koliko mogu da primetim, ne postoji dokument koji mi do sada nismo videli. Pretpostavljam da je ovo kompletna dokumentacija, ali ne i ispunjenje svih zahteva. Kada sve budemo pregledali, naknadno ćemo se izjasniti„, navodi Nestorović.
     
    Izostao je sastanak ekoloških predstavnika i premijerke Ane Brnabić.
     
    Spominjala se i odšteta od Rio Tinta, pa se nije znala cifra, šta će se sada sa tim raditi, kada budemo sve videli i kada bude objavljeno u Službenom glasniku, daćemo informacije„, kaže Nestorović.
     
    Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ se pita šta će biti sa štetom u dolini Jadra.
     
    Ko će platiti štetu, ko će ukloniti ruševine, mi smo bili mirno, pitomo selo, sada kao da se nalazimo na ratištu. Ima tu još pitanja. Ovo je samo jedan korak, nedostaje mnogo. Bilo ko da pokuša da dođe, nećemo dozvoliti. Nije nam bitno samo da ode Rio tinto, već da niko ne dođe i da se stavi zabrana“, kazao je on.
     
    Dodaje da je „gotovo kad bude gotovo“.
     
    Kad saniraju bušotine, zemlja koju je Rio Tinto kupio država treba da otkupi i ponudi je nama, maštanima. Mi smo spremni da kupimo zemlju„, rekao je Kokanović i pozvao na protest u subotu u 14 sati, rekavši da će trajati dva sata, da neće biti blokada i da će tom prilikom biti saošteno koji su im sledeći koraci.
     
    Aleksandar Jovanović Ćuta nije siguran da li je na Rio Tinto stavljena tačka.
     
    Moramo da sprečimo novi Rio Tinto, jer Srbija nije rudarska zemlja, a ljudi ne veruju više nikome. Bićemo sutra na protestu u Loznici, a blokade ispred Sava centra neće biti„, kaže Jovanović, koji dodaje da nikome ne treba da padne na pamet da dovodi Rio Tinto.
     
    Rio Tinto smo isterali svi zajedno, ne znam zašto je Manojlović odustao od blokada, on je dao reč Vučiću. Pripremamo zahtev za zabranu eksploatacije litijuma. Rio Tinto sada je Bio Tinto„, dodao je Jovanović.
     
    Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila je da juče posle sednice Vlade Srbije da je ukinuta vladina uredba o prostornom planu za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine. 

    Predstavnici ekoloških organizacija preuzeli su dokumentaciju o Rio Tintu iz Vlade Srbije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija