• Ekološki ustanak: Čestitamo građanima, u subotu u 13 sati ispred Sava centra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica“, naveo je pokret Ekološki ustanak u saopštenju, nakon odluke Vlade da ukine Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“. Oni u saopštenju pozivaju ljude u subotu u 13h ispred Sava centra i kažu da „možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova“.

    Kako navode u saopštenju, „još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen“.

    „Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak. Na samom smo kraju vezano za sagu Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko tridesetak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića“, navode.

    Dodaju da je „glavno pitanje šta dalje“.

    „Osnovni preduslov je da mi Vučiću ne verujemo ništa, zato smo uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima, u kome su istaknuti profesori i ekološki stručnjaci, napravili plan i posložili ciljeve: kratkoročne, srednjeročne i dugoročne. Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep. Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo. Moraju se pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama, nadomestiti šteta poljoprivrednicima“, navode.

    Sledeći korak je, dodaju, „vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija“.

    „Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u evropi po broju dece obolele od kancera. Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i slično, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put Evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu, a ne proteruju“, kažu.

    Zato, kako se navodi u saopštenju, „u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova“.

    „Da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima, ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti“, navode.

    Odluku Vlade pozdravlja i Manojlović

    Savo Manojlović iz organizacije Kreni-Promeni oglasio se na svom tviter nalogu posle ukidanja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i svih dozvola i uredbi u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“, rekavši da ostaje drugi uslov – uvođenje zabrane eksploatacije bora i litijuma na 20 godina.

    On je još jednom pozvao sve do Predsedništva rečima „još jedan korak, blizu smo“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]