Ekološki ustanak
Srbija

Ekološki ustanak najavio blokadu zgrade Vlade Srbije

Izvor: 
Beta Uto, 11/01/2022 - 23:15Pokret Ekološki ustanak sa drugim organizacijama najavio je za sredu blokadu zgrade Vlade Srbije tokom sednice koja je zakazana za 12 časova.

 

U saopštenju Ekološkog ustanka navodi se da zahtevaju ukidanje uredbe Vlade Srbije o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, kao i da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori sa kompanijom Rio tinto budu dati javnosti na uvid.

„Tražićemo da naši predstavnici prisustvuju sednici Vlade i zahtevati da se na dnevni red sednice uvrsti tačka kojom će se poništiti štetočinska Uredba vlade o projektu ‘Jadar’ čime je ovoj stranoj kompaniji omogućeno da vrši pritisak i otkupuje zemlju od meštana doline Jadra, ali daje i pravnu osnovu za izdavanje lokacijskih uslova za sam rudnik“, piše u saopštenju.

Najavljeno je da će blokada zgrade Vlade Srbije trajati „sve dok uredba ne bude ukinuta“ i dok na veb sajtu Vlade ne budu objavljeni svi potpisani dokumenti sa Rio Tintom.

"Ovo je poslednji u nizu pokušaja da vršimo pritisak na naše institucije, da konačno počnu da rade u interesu građana i interesu očuvanja naše zemlje i naših ljudi. Ukoliko se o naše zahteve ogluše, vlast će jedina biti odgovorna za sve što se u narednim danima blokada i protesta bude dešavalo", naglašeno je u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti