• Ekonomisti: Mladima obećano još 100 evra – najskuplja kupovina glasova u istoriji demokratije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlast u Srbiji kupuje glasove za predstojeće izbore, podelom po 100 evra iz budžeta građanima starosti od 16 do 30 godina, što je klasična korupcija i populistička mera, rekli su ekonomisti.

    Profesor FEFA fakulteta u Beogradu Goran Radosavljević rekao je za Betu da će to biti najskuplje plaćeni glasovi u istoriji demokratije i da je to nastavak „bacanja novca iz helikoptera i davanje ‘2.000 dinara za gospođu’ po principu Dragana Markovića Palme, mimo zakona i budžeta“.

    „Prvih 100 evra mladima je podeljeno pre izbora, a sada je obećano još 100 evra, čime se želelo reći da se ‘donator’ ne šali. To će biti najskuplja kupovina glasova u istoriji demokratije, za razliku kada se oni plaćaju uljem ili šećerom. Istovremeno, to je i klasična korupcija“, rekao je Radosavljević.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će mladi od 16 do 30 godina dobiti još 100 evra državne pomoći krajem maja ili početkom juna, čime država, kako je rekao, „pokazuje da u vreme pandemije koronavirusa može da podstakne dodatnu potrošnju i investicije, a time ekonomski rast podigne na viši nivo“.

    Radosavljević je ocenio da je „obećanje nekompetentne i nenadležne osobe za budžet Srbije da mladim glasačima iz državne kase podeli po 100 evra, posle izbora, ako pobedi Srpska napredna stranka (SNS), čista korupcija“.

    „Tog novca nema u budžetu Srbije, već će država morati da se zaduži za te ‘prividne’ poklone, pa će građane to koštati 110 evra ako se obračuna kamata na taj dug, pod uslovom da je uzet na pet godina“, rekao je Radosavljević.

    Dodao je da je od prošle godine građanima, penzionerima i mladima podeljeno oko dve milijarde evra, a da se tim novcem moglo mnogo šta drugo izgraditi, između ostalog i infrastruktura ili uložiti u nauku i obrazovanje, a da bi se to višestruko vratilo mladima.

    „Jednokratna podela novca svim građanima neće im podići standard jer ga neće dobijati više meseci, tog novca sledećeg meseca po dobijanju ‘poklona’ neće biti. Osim toga, na taj način se urušava sistem socijalne zaštite, on je nepotreban kada se svima deli podjednako i kada se o tome odlučuje mimo institucija“, rekao je Radosavljević.

    Istakao je da bi racionalnije i adekvatnije bilo da je taj novac iskorišćen za uvođenje zagarantovane penzije jer u Srbiji oko 40 odsto penzionera ili oko 650.000 ljudi prima penziju nižu od 20.000 dinara.

    „U svakoj normalnoj, demokratskoj zemlji na takvu diskrecionu podelu novca osobe koja je nekompetentna i nenadležna za budžet, i još to radi pred izbore, skočilo bi Tužilaštvo na noge i organizacije koje se bave borbom protiv korupcije“, rekao je Radosavljević.

    Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da je podela po 100 evra mladima direktna kupovina glasova za parlamentarne i predsedničke izbore.

    „Čoveka sablažnjava takva direktna kupovina glasova. Iako je budžet stalno u deficitu, izdržaće i to, ali je to jeftino kupovanje glasova, a srazmerna je i vrednost onih koji treba da ih daju za te pare i onih koji ih kupuju“, rekao je Madžar.

    Dodao je da vlast podelom te novčane pomoći stavlja stranke u neravnopravan položaj, a kupovina glasova je gora od korupcije.

    „Država zbog tog finansijskog izdatka neće propasti, ali se na taj način ruše temelji nekog sistema koji treba da bude demokratija“, rekao je Madžar.

     

    Vlast u Srbiji kupuje glasove za predstojeće izbore, podelom po 100 evra iz budžeta građanima starosti od 16 do 30 godina, što je klasična korupcija i populistička mera, rekli su ekonomisti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija