autobuska sedišta Foto: pixabay
Srbija

Ekskurzije će moći da se organizuju samo u Srbiji

Izvor: 
FoNet Uto, 15/06/2021 - 14:18
Ministarstvo prosvete najavilo je danas da će sutra uputiti dopise školama o realizaciji nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka obrazovanja.
 
Kako navode u Ministarstvu, ekskurzije će moći da se organizuju samo u Srbiji.
 
Krizni štab je na sednici 14. juna doneo preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev od dana donošenja odluke na sednici Vlade Srbije, koja je planirana za sredu,16. jun, navodi se u saopštenju.
 
Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.
 
"Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto", navode u resornom ministarstvu.
 
Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije.
 
Obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.
 
Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i posle realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.
 
Proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera. Škola može da proslavu organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave.
 
Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, navodi se u saopštenju.MarketingNajnovije vesti