Naftna platforma Foto. pixabay
Srbija

Embargo na rusku naftu znači da i Srbija mora da traži nove izvore snabdevanja

Izvor: 
Euronews Srbija Uto, 07/06/2022 - 08:18Šesti paket evropskih sankcija Rusiji pogađa i domaću naftnu industriju, jer podrazumeva zabranu uvoza ruske nafte, koja čini šestinu ukupne potrošnje u Srbiji.
 
Naftna industrija Srbije (NIS) neće moći da doprema rusku sirovu naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF) jer se zabranjuje snabdevanje preko bilo koje luke, morskim putem.
 
Stručnjaci za energetiku smatraju da Srbija može da nadomesti količinu od 16 odsto ruske nafte nabavkom iz drugih zemalja. Da li će to tako biti, znaće se posle tranzicionog perioda, koji je ostavljen članicama Evropske unije da realizuju postojeće dogovore i da obezbede snabdevanje iz drugih izvora. Kada je u pitanju sirova nafta, rok "adaptacije" je šest meseci, dok je period prelaska na alternativno snabdevanje u domenu naftnih derivata dva meseca duži.
 
Euronews Srbija piše da je pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu. Nafta stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto. Gotovo polovina ukupne količine nafte u našu zemlju stiže iz Iraka, odakle uvozimo više od 45 odsto ovog energenta, iz Kazahstana kupujemo oko 10 odsto, dok minimalne količine dolaze i iz Norveške, oko jedan odsto.
 
U Ministarstvu rudarstva i energetike su za Euronews Srbija rekli da, posle novog paketa sankcija EU Rusiji, više neće biti mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu doprema ruska sirova nafta, ali da bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte osim ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja.
 
U Ministarstvu ističu da će se u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, raditi i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu.
 
"Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije", ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike.
 
Kako se dodaje, u šestom paketu sankcija postoje i izuzeci, a to su države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda i gde je navedeno da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom, ali posle osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama EU ili trećim državama.
 
"Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete su i imaju mogućnost i ubuduće da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci, ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje", navodi Ministarstvo.
 
Da bi snabdevanje naftom moglo da predstavlja problem rekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS. Kako je naveo, Srbija je samo zbog sankcija koje su uvedene na rusku naftu na gubitku 600 miliona dolara.
 
"Direktno iz džepa građana Srbije na sankcijama je uzeto 600 miliona dolara na godišnjem novou i to ljudi treba da znaju", rekao je Vučić za RTS.
 
On je naveo da je iračka nafta skuplja 31 dolar po barelu, a da za nas važe sankcije jer moramo tankerima da dovezemo rusku naftu do Omiša u Hrvatskoj, a prevoz morem je sankcionisan.
 
Moguć problem u dostupnosti zbog tražnje
 
Stručnjaci ne očekuju veće potrese, ali ukazuju da će narednh meseci, ponuda i potražnja odrediti cenu nafte. Podsećaju da je OPEK najavio povećanje proizvodnje, ali i da što više Rusija bude izvozila u Kinu ili Indiju, te dve zemlje će manje nafte kupovati sa svetskog tržišta.
 
Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je za Euronews Srbija da se srpska Rafinerija nafte u Pančevu snabdeva sirovom naftom preko naftovoda Janaf sa ostrva Krk i da je samim tim "zakačena" za ceo Mediteran.
 
"Naftna industrija Srbije može da kupuje sirovu naftu kojom se trguje na Mediteranu, za razliku od Mađarske, koja se dominantno i isključivo snabdeva naftom preko naftovoda Družba koji je zakačen samo za ruske izvore. Srpska naftna kompanija, dakle, ima mogućnost izbora i uvek je do sada pravila tu korpu nafte koja je povoljnija na Mediteranu. Ne može, međutim, bilo koja nafta dovoljno efektivno da se prerađuje u našoj rafineriji. Ona ima takva postrojenja da joj najviše odgovara nafta kvaliteta jurols ili takve neke slične nafte, pa se u skladu sa tim može izabrati na Mediteranu sve što je u ponudi", objašnjava Mićović.
 
On je napomenuo da će i Srbija biti u problemu, koliko i ostale evropske zemlje, jer će se izvršiti pritisak na sve druge potencijalne izvore nafte.
 
"U tom smislu možemo očekivati problem u dostupnosti, jer kad svi budu tražili neke druge zamene, pitanje je da li ćemo imati dovoljno izbora i dovoljno nafte i da li će to i u kojoj meri uticati na cenu. Tržište će to vrlo brzo pokazati", rekao je Mićović.
 
Savetnik u Udruženju za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić napomenuo je da cene nafte zavise od kretanja na globalnom tržištu, ali je rekao da ne očekuje da cene goriva na tržišu Srbije uskoro dodatno porastu jer su, naftni derivati protekle nedelje već poskupeli, reagujući na najavu novog paketa sankcija EU prema Rusiji.
 
"Srbija ima dobre rezerve nafte i ne bi trebalo da bude većih problema sa snabdevanjem. Za nas je dobro što NIS oko 20 odsto potrebnih količina sirove nafte proizvodi iz domaćih nalazišta u našoj zemlji. Ostaje nam i dalje mogućnost kupovine na berzi, ali ne iz Rusije. Jedina opcija za to je naftovodom Družba, koji se kod Siska u Hrvatskoj, uključuje u JANAF, ali je pitanje kakve su mogućnosti za zakup kapaciteta", rekao je Savić.
 
Glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić ocenila je da Srbija ne bi trebalo da ima većih problema zbog šestog paketa sankcija EU Rusiji i da očekuje da NIS rusku naftu koju uvozi zameni naftom drugog porekla.
 
"Rusku naftu koja ide kroz naftovod JANAF uvozimo u procentu od 16 do 20 posto, a većinski je sirova nafta koju NIS uvozi iz Iraka i delom iz Kazahstana. Taj postotak od jedva jedne petine, lako se može zameniti da ne bude ruska. Da li će sankcije na rusku naftu doneti novo poskupljenje,  zavisi od sporazuma koji imaju prerađivači i snabdevači naftom. Sigurno će u početku doći do skoka cena nafte na svetskom tržištu, ali cena nafte bi mogla biti i niža na tržištu ukoliko se poveća proizvodnja", rekla je Nikolić za Tanjug i dodala da već ima najava da je dozvoljeno povećanje proizvodnje nafte, što će uticati na stabilizaciju cena.
 MarketingNajnovije vesti