Zoran Radovanović printscreen
Srbija

Epidemiolog Radovanović: Mere za vikend bile smešne, potrebno da traju bar 14 dana

Izvor: 
FoNet/Nova.rs Uto, 09/03/2021 - 07:48

Mere koje su bile na snazi tokom vikenda su smešne i služile su samo da se premosti vreme do naredne sednice Kriznog štaba, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović i dodao da bi mere trebalo da budu radikalne i da traju najmanje dve nedelje da bi bile efikasne.

"To je smešno. Tako parcijalne i kratkoročne mere služe samo da se odluka odloži za dva, tri dana, do naredne sednice, dok se opet ne pogode i dogovore šta će. Epidemiološki gledano to nema nikakvog smisla", rekao je Radovanović za Nova.rs.
 
Ujedinjeni protiv kovida, čiji je Radovanović član, predložili su da se obustave svi skupovi i događaji, da se potpuno obustavi rad ugostiteljskih objekata, sportskih i kulturnih događaja, a da se dozvoli rad samo prehrambenim prodavnicama.
 
Kako kaže, ljudi bi trebalo da rade od kuće, na otvorenom da se kreću u grupama od dvoje, ne računajući decu ispod 12 godina, a da kućne posete budu samo urgentne prirode.
 
Vrtići i niži razredi škola treba da budu opcija za roditelje esencijalnih profesija, dok ostalo obrazovanje treba da bude onlajn, a i gradski prevoz bi takođe trebalo koristiti samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta.
 
"Sada bi na snazi trebalo da budu radikalne mere, a da bi one dale efekat morale bi da traju najamanje 14 dana", poručio je Radovanović.MarketingNajnovije vesti