• Epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna, sa naznakama stabilizacije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima“, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa dr Branislav Tiodorović i dodao da se to može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

    „Takvu situaciju smo“, rekao je on na konferenciji u Palati Srbija, „prošle nedelje imali i u Nišu“

    „Epidemiološka situacija se, ukupno gledajući, od Vojvodine sve do krajnjeg juga u dobroj meri stabilizuje. Imamo zabeležene podatke o smanjenju broja pacijenata kod prvih dijagnoza. Imamo otpuštenih iz kliničkih centara i bolnica u značajnoj meri, to se kreće čak i do 30 odsto“, rekao je Tiodorović.

    Prema trenutnoj situaciji se, dodao je, može reći da jedino možda na krajnjem jugu, u delu opština Bujanovac i Preševo, i to kod populacije albanske manjine, postoji blagi rast broja obolelih koji se može pretvoriti u veći i to zato što se, kaže, oni za sada leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na Kosovu i Metohiji.

    Oni, dodao je, koriste zdravstveni sisitem Vranja i Klinički centar u Nišu isključivo kada su najteži slučajevi u pitanju.

    „Ja sam im skrenuo pažnju na licu mesta, na terenu, da su onda oni odgovorni jer oni kao državljani Srbije imaju sva prava da se na vreme, još kod lakih formi, jave u zdravstveni sistem Srbije. Nadamo se da će to prihvatiti“, dodao je Tiodorović.

    Po kriterijumima EU i SZO za odluke o strancima

    „Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u našu zemlju“, izjavio je epidemiolog Tiodrović.

    Upitan zašto je odlučeno da se uvede obavezan negativan PCR test za strance, ali ne i za naše državljane koji se iz tih zemalja vraćaju u Srbiju, Tiodorović je na konferenciji za novinare rekao da su ograničavajuće mere za ulazak stranaca uvedene u skladu sa situacijom u tim zemljama, a da se u slučaju naših državljana koji se vraćaju u Srbiju oslanja na njihovu samosvest i na to da brinu o svom zdravlju.

    Tiodrović kaže da postoje takozvane tri zone novih zaraza u zemljama, crvena zona iznad 25 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika, plava od 10 do 25 novozaraženih na 100.000 i najidealnija kojoj i mi težimo, zelena zona ispod 10 novozaraženih.

    Poslenicima u kulturi treba dati šansu

     

    „Poslenicima u umetnosti i kulturi treba dati šansu da oni daju doprinos očuvanju duha i fizičkog zdravlja, jer jedno bez drugog ne može, kaže epidemiolog prof. Branislav Tiodorović.

    On smatra da je moguće organizovati manifestacije, ali da se poštuju mere zaštite i da odgovornost za to moraju da preuzmu organizatori.

    „Mislim da je moguće organizovati rad jednog pozorišta sa 300 mesta, gde ne moraju sva mesta biti popunjena, gde će publika sedeti na razdaljini sa maskama. To ćemo tek razmatrati na Kriznom štabu“, rekao je Tiodorović.

    On je naveo da kulturne manifestacije doprinose u „podizanju duha i spremnosti“ u borbi sa koronom.

    Nevao je da su na primer u zelenoj zoni Mađarska, Norveška, Slovenija, i zato za njih nisu uvedena ograničenja.

    Zemlje u plavoj zoni se moraju, kako navodi, pratiti intenzivno, a u toj gurpi su Hrvatska za čije državljane je potreban PCR test ne stariji do 48 sati.

    U crvenoj zoni su, kaže, Bugarska čiji državljani moraju da imaju PCR test za ulazak u Srbiju, a isti uslov je i za državljane Rumunije za koju navodi da u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i preminulih, kao i za državljane Severne Makedonije.

    Tiodorović je rekao da se za državljane Crne Gore neće tražiti nikakav uslov za ulazak u Srbiju jer se u toj zemlji beleži pozitivan trend.

    „Da li će oni (Crna Gora) promeniti svoj stav budući da traže PCR test i karantin, to ćemo videti“, kaže Tiodorović.

    Naveo je će se situacija dalje pratiti i donosiće se odluke o tome da li će se uvoditi neke mere, a da se za naše državljane ne uvodimo nikave uslove za povratak u Srbiju računajući na njihovu samosvest i to da čuvaju svoje zdravlje.

    Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da Srbija nije zakasnila što se tiče obaveznog PCR testiranja za strance koji dolaze iz Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske.

    On je naglasio da je odluka doneta na osnovu detaljne analize.

    To što za građane Srbije koji se vraćaju iz tih zemalja neće trebati PCR test, prema Gojkovićevim rečima ne znači da se neće menjati ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

    Za pet do sedam dana, navodi, ponovo će analizirati situaciju i doći do zaključka da li će negativan test biti obavezan i za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

    Poželjno da se deci meri temperatura i u školi

    Tiodorović je izjavio da je povratak u škole izuzetno veliki izazov i dodao da nije dovoljno da samo roditelji mere deci temperaturu pre odlaska u školu, već da je poželjno da se to čini i u školama.

    On je rekao da je veoma važno da deca pođu u školu, pogotovo ona najmlađa, od prvog do četvrtog, petog razreda.

    „Ja nisam ni psiholog ni sociolog, ali razvoj deteta je u uslovima koje mu škola pruža veoma bitan i zato je bitno da ga tamo sačuvamo, da stvarno bude po uslovima koje je Ministarstvo prosvete dalo kao modele, a na koje smo mi, kao Krizni štab, dali saglasnost i podržali“, rekao je Tiodorović.

    Naveo je da nije dovoljno da samo samo roditelji mere deci temperaturu pre odlaska u školu.

    „Mislim da nije štetno, šta više, veoma je poželjno da se i škola organizuje tako da može, uz pomoć školskog lekara, nastavnika, učitelja koji sa decom rade, da prati njegovo stanje“, rekao je Tiodorović.

    Naveo je da razume da prosvetnim radnicima nije lako, ali da je njihova uloga i u orbazovnom i u vaspitnom procesu nezamenljiva.

    „To nam je neophodno i zato se zalažemo da kontrola bude na ulasku u školu jer će nam to pomoći da budemo sigurniji da se ceo proces odvija po pravilima koja smo utvrdili i pod nadzorom svih koji treba u tome da učestvuju“, dodao je Tiodorović.

    Tiodorović: Agencija za lekove može za šest meseci da proveri sigurnost vakcine

    Tiodorović je izjavio „da je za nas bitno da vakcina protiv korona virusa bude sigurna, proverena, a da naša Agencija za lekove može da proveri vakcinu za šest meseci i dodao da će prednost sigurno imati zemlja čija vakcina bude i finansijski najpovoljnija“.

    On je na konferenciji u Palati Srbija, upitan da li će Srbija biti uključena u proces nabavke ruske ili vakcine iz EU, rekao da je svaki uspeh sa vakcinom izuzetan uspeh, bez obzira sa koje strane dolazi.

    „Svi mi koji se bavimo i vakcionologojiom, pored epidemiologije i imunologije, znamo dobro da uvek postoji takmičenje, pa i kada je o tome reč“, rekao je Tiodorović.

    Istakao je da je za nas bitno da vakcina bude najuspešnija, sigurna, proverena, da daje visoku zaštitu i da ima što manje post aktivnih reakcija.

    „Ali, treba malo sačekati da imamo jasnu predstavu o tome, ne samo sa ruskom vakcinom, već i sa američkom, nemačkom…dobro je da se oni takmiče, zašto da ne. Takmiče se u kvalitetu i ko će imati bolje rezultate, a mi ćemo sigurno biti na onoj strani gde je to postignuto i gde smo sigurni da su ti podaci apsolutno sigurni“, rekao je Tiodorović.

    Prednost će, kaže, sigurno imati onaj ko bude i finansijski najpovoljniji.

    Upitan da li će vakcina biti besplatna, rekao je: „Bilo bi lepo, ali ne postoiji nijedan besplatan ručak na svetu“.

    Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa dr Branislav Tiodorović i dodao da se to može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija