koronavirus Foto: pixabay
Srbija

Episkop valjevski i dva sveštenika zaraženi koronavirusom

Izvor: 
Tanjug Čet, 26/03/2020 - 20:11

Episkop valjevski Milutin i još dvojica sveštenika te eparhije zaraženi su korona virusom i oni se nalaze na lečenju u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, saopštila je danas eparhija.

Episkop Milutin je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije valjevske, korona virus dobio služeći u svojoj Eparhiji.

Eparhija konstatuje da su se pojavile "neistinite i zlonamerne" tvrdnje o uzroku pojave korona virusa u Valjevu, koje, kako navode, "na najsramniji način povezuju episkopa Milutina sa tom činjenicom".

Ističe se da Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom korona virusa u Valjevu, kao i da su blagovremeno i odgovorno preduzeli sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa.

Kako navode, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija da je jedan od uzroka pojave korona virusa u Valjevu "poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj".

Eparhija navodi da ni delegacija ni sveštenici niti bilo koja osoba iz Italije ili drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj, kao i da episkop Milutin i sveštenici u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno žarište.

Navodi se i da je episkop Milutin sve svoje posete u eparhiji vršio i služio pre mera Vlade Srbije, odnosno, kako se navodi, "u isto vreme kada su, na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti".

Dodaje se da je od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin nije napustio sedište Eparhije valjevske i da je od početka poštovao pravila samoizolacije, te da je prvi u SPC odlučio da prekine osvećenja domova pred Vaskrs.

Navode da će, ukoliko se nastavi "medijska hajka protiv Eparhije" biti primorani da podnesu odgovarajuće krivične prijave.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti