Foto: pxhere
Srbija

EPS obračunava kamatu iako su rekli da to neće raditi

Izvor: 
Politika/021 Sub, 09/05/2020 - 13:41

Zbog kašnjenja od dva dana za plaćanje februarskog računa za struju, penzionerki iz Kragujevca Elektroprivreda Srbije (EPS) je zaračunala kamatu, iako tvrde da toga tokom pandemije nema.
 
Ova žena kaže da je tačno da kamata nije velika, jer joj je račun uvek u najjeftinijoj zelenoj zoni.
 
Platiće, navodi za Politiku, ovaj račun s kamatom, ali ostaje gorak ukus, budući da su predstavnici EPS-a izjavljivali da građanima, ukoliko kasne s plaćanjem računa tokom vanrednog stanja, neće biti obračunata kamata, a penzionerima će se produžiti rok za plaćanje uz popust od pet odsto.
 
Kaže da će kamatu morati da plati i njena starija komšinica kojoj je ovog puta ona plaćala račune elektronski, jer ni jedna ni druga zbog pandemije nisu mogle da izlaze iz kuće.
 
Iako je, dodaje, račune uvek plaća na šalteru, sada je to uradila elektronskim putem kod banke kod koje prima penziju, budući da je to u ovim okolnostima bio jedini način da izmiri sve dažbine. Zato će sada obe morati da plate kamatu, jer je, umesto 28, račun plaćen 30. marta.
 
"Gorak ukus se pojačava kada čujete da se neredovnim platišama, često imućnim, nude reprogrami za izmirivanje i otpisuje kamata, pa stoga svaka čast nadležnima u EPS-u", kaže ova penzionerka.
 
Upitani zašto je ovoj ženi zaračunata kamata, u EPS-u za "Politiku", nisu odgovorili. Umesto toga, u odgovoru navode da će "svi kupci koji budu platili račune za mart, april i maj do 30. juna dobiti popust od pet odsto na ta tri računa, kao i da im kamata neće biti obračunata ukoliko obaveze budu izmirene do poslednjeg dana juna". Iz toga se može zaključiti da se to ne odnosi na februarski račun, mada je i njega trebalo platiti kada je već bilo uvedeno vanredno stanje i kada je plaćanje bilo otežano zbog zabrane kretanja.
 MarketingNajnovije vesti