• Er Srbija grca u dugovima, analitičari očekuju da je država spase novcem građana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dugovi Er Srbije dolaze na naplatu. Prvi, od 56,5 miliona dolara – u septembru, drugi, od 63 miliona dolara – u junu 202. godine. Zbog svog lošeg finansijskog stanja srpski avio-prevoznik neće biti sposoban da nastavi poslovanje, ukoliko mu Etihad Ervejz ne smanji dugovanje za 82 odsto, piše N1.

    Zahtev Er Srbije za smanjenje duga je njeno priznanje da se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, a jedini izlaz su restrukturiranje ili stečaj, smatra novinar Miša Brkić, ali je bliži mišljenju da je izvesniji scenario da Vlada reši problem.

    „Dug prema Etihadovom investicionom fondu, ovaj septembarski od 56,5 miliona dolara, vrlo sam sklon da poverujem da će platiti Vlada Srbije. Odnosno da će ona kao većinski akcionar i ovog puta zaleći iza nacionalne avio kompanije, po već oprobanom principu – neka košta koliko košta, Srbija to može sebi da dozvoli“, očekuje Brkić.

    Arapski partner ne mari previše za finansijske muke Er Srbije. Iz internog dokumenta, u koji je N1 imao uvid, vidi se da Etihad na predlog za otpis duga ne pristaje.

    „Upravni odbor smatra da je takav predlog Er Srbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platitli kreditorima“, navodi se u internom dokumentu.

    Brkić, koji takođe imao uvid u dokumenta Etihada, navodi da se u njima pojavljuje i treća strana, odnosno agent ili kako pojednostavljeno kaže sistemski uterivač dugova, koji je učestvovao u potpisivanju ugovora.

    „Ta treća strana, uterivač dugova, takođe može da inicira pokretanje stečaja, automatski bez ikakvih problema ili zastoja. Da bi vratio novac koji je od nekoga uzeo da bi stavio u taj investicioni fond. Dakle to nije novac Etihada, to je novac sakupljen na svetskom finansijskom tržištu“, ističe on.

    U ovom trenutku u Er Srbiji većinsko vlasništvo, od tek 51 odsto, ima Vlada Srbija, dok je udeo Etihada 49 odsto. Do danas nisu objavljeni svi delovi ugovora koji je Vlada potpisala sa Etihadom 1. avgusta 2013.

    BIRN je prvi objavio nacrt ovog ugovora, prema kojem se Srbija obavezala da uloži višestruko više u Er Srbiju od partnera iz Emirata. Država je tada, sem preuzimanja dugovanja, pristala da uplati 100 miliona evra, dok je strani partner uložio 40 miliona u vidu zajma.

    Predsednik Aleksandar Vučić, u junu ove godine, rekao je da je Srbija spremna da izvrši dokapitalizaciju Er Srbije. Da će o tome razgovarati sa partnerima iz Emirata. Iz Vlade se danas nisu oglašavali povodom problema u nacionalnom avio prevozniku.

     

    Dugovi Er Srbije dolaze na naplatu. Prvi, od 56,5 miliona dolara – u septembru, drugi, od 63 miliona dolara – u junu 202. godine. Zbog svog lošeg finansijskog stanja srpski avio-prevoznik neće biti sposoban da nastavi poslovanje, ukoliko mu Etihad Ervejz ne smanji dugovanje za 82 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija