Foto: pixabay
Srbija

Evropska banka za obnovu i razvoj finansira uvođenje pametnih brojila za 205.000 domaćinstava u Srbiji

Izvor: 
FoNet Uto, 14/09/2021 - 23:12Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo.
 
To je izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
 
Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat "Pametna brojila", kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD.
 
Mihajlović je pritom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će ulaganja u distributivnu mrežu doprineti.
 
"Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni", rekla je ministarka.
 
Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.
 
Ona je dodala da je ovo samo početak saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku korisnicima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.
 
Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, rekao je da je ukupna vrednost projekta 80 miliona evra, a da su danas potpisani ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila.
 MarketingNajnovije vesti