EU Zastava Foto: pixabay
Srbija

Evropska komisija: Projekat Rio Tinta dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije

Izvor: 
N1 Pet, 03/12/2021 - 19:44Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da je projekat Jadar kompanije Rio Tinto veoma dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije.

Uslov je da kompanija poštuje najviše ekološke standarde, napomenula je ona za N1.

"Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će na ovom projektu primeniti najviše standarde u zaštiti životne sredine. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama, koje su u potpunosti usklađene sa ekološkim pravilima EU, uključujući upravljanje otpadom i vodama", rekla je Ana Pisonero televiziji N1.
 
Portparolka EK je navela da će EU nastaviti da pažljivo prati projekat kompanije Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik u blizini Loznice radi eksploatacije minerala jadarit, sa visokim koncentracijama litijuma i bora.
 
Ana Pisonero je dodala da EU podržava Srbiju u njenim naporima da privuče partnere iz Evropske unije i investicije, u cilju stvaranja održivih i integrisanih lanaca vrednosti sirovina i baterija.
 
Brojne organizacije i građani Srbije protive se projektu kompanije Rio Tinto, uvereni da će uništiti životnu sredinu. Taj projekat je povod za demonstracije i blokade puteva, najavljene i za sutra širom zemlje.
 
 
 MarketingNajnovije vesti