• Evropski oskar Jasmini Đuričić, Entoni Hopkinsu i filmu „Quo vadis, Aida“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Evropsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolju žensku ulogu dobila je večeras srpska glumica Jasna Đuričić za ulogu u filmu Quo vadis, Aida.

    Nagradu za najbolji film u 2021. dobilo je ostvarenje „Quo vadis, Aida?“ bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić. Žbanić je dobila nagradu i za najbolju režiju, a za najbolju glumicu proglašena je Jasna Đuričić.

     

    Đuričić je zahvalila svojoj porodici, ekipi filma, a posebno rediteljki Jasmili Žbanić.

    „Volela bih da zahvalim Jasmili, dala si mi nešto što je posebno, veliki prostor da kažem sve što mislim i osećam o bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti. Ova nagrada je za sve žrtve i majke“, rekla je Jasna Đuričić nakon što je osvojila nagradu.

    Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju u 2021, u konkurenciji sa Florijanom Zelerom („Otac“), Paolom Sorentinom („Bila je to božija ruka“), Raduom Žudeom (Baksuzni seks ili luda pornografija) i Džulijom Dukorno („Titan“).

    Žbanić je nagradu posvetila svim ženama i majkama Srebrenice.

    „One su pronašle način da izgrade mir u uništenoj zemlji. Žene uvek pronalaze način da srede nered koji naprave muškarci. Nadam se da će ova nagrada motivisati žene koje stvaraju filmove, kao i ženske priče. Mi kao kreatori filmova imamo odgovornost da publici damo istinu. To je možda teško i neprofitabilno, ali to je naša dužnost. Hvala vam mnogo“, istakla je Žbanić.

    Nagradu za najboljeg glumca dobio je Entoni Hopkins za ulogu u filmu „Otac“, a za najbolji scenario nagrađeni su Kristofer Hempton i Florijan Zeler takođe za film „Otac“.

    Ove godine nagrade za najbolji evropski film dodeljuju se u Berlinu, ali dobitnici se uključuju u različitim digitalnim formatima jer je epidemiološka situacija u glavnom gradu Nemačke nepovoljna.

     

    Evropsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolju žensku ulogu dobila je večeras srpska glumica Jasna Đuričić za ulogu u filmu Quo vadis, Aida, dok je nagradu za najbolju režiju dobila rediteljka Jasmila Žbanić za isti film.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]