Justicia Foto: pixabay
Srbija

Evropski sud: Srbija da obešteti Novosađanina zbog kršenja ljudskih prava

Izvor: 
Beta Uto, 26/01/2021 - 14:52

Evropski sud za ljudska prava (ESHR) presudio je danas da Srbija treba da plati Novosađaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U predmetu "Zličić protiv Srbije", sud je jednoglasno presudio da je Srbija prekršila član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman, dok je većinom šest prema jedan presudio da nije prekršila paragraf 1 člana 6, odnosno pravo na pravično saslušanje, saopštio je Savet Evrope.
 
Zličić (39) je tužio državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tvrdeći da su ga policajci pretukli u januaru 2014. godine nakon što su njega i njegovog druga priveli u novosadsku policijsku stanicu, i da su mu pretili. On je naveo da im je policija prišla dok su sedeli na klupi i pitala ih da li je u njihovom vlasništvu mala plastična kesa u kojoj se, prema tvrdnjama srpskih vlasti, nalazila marihuana.
 
Zličić je naveo da je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i da su povrede zabeležene u izveštaju lekara.
 
Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je odluka domaćih sudova bila dovoljna za otkrivanje kršenja člana Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehuman i ponižavajuć tretman. Sud je, međutim, naveo da su do takvog zaključka doveli i mnogi drugi faktori, uključujući medicinske dokaze i izjave svedoka.
 
Zaključak sudija je da je država Srbija prekršila član 3 Konvencije i nesprovođenjem adekvatne istrage, ali i da je Zličić imao pošteno suđenje, navedeno je u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti