• Fiskalni savet: Bolje sa povećanjem plata u javnom sektoru sačekati do leta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altipamarkov kaže da bi zbog velike neizvesnosti oko krize sa pandemijom korona virusa trebalo biti oprezan sa povećanjem plata u javnom sektoru i da bi bilo bolje sa takvom odlukom sačekati do leta.
     
    Kaže da ekonomsku politiku, u Srbiji i u svetu, muči neizvesnost jer se ne zna kako će izgledati iduća godina.
     
    „Mi imamo neke pozitivnije trendove nego što se očekivalo poslednjih meseci, ali to ne može da nam bude nikakva vrsta garancije za narednu godinu. Ako bi se ti trendovi nastavili do kraja godine pa i sledeće, činjenica je da bismo imali nizak pad BDP od jedan odsto i veću stopu privrednog rasta u narednoj godini, koja bi omogućila neko skromno povećanje plata u javnom sektoru u 2021″, navodi Altipamarkov za N1.
     
    Ali, ističe, zbog te neizvesnosti, Fiskalni savet je preporučivao da u sve treba ući oprezno i da se, umesto prakse da se na početku godine krene sa povećanjem plata, to ostavi za leto, kada će biti više informacija o tome kako će izgledati godina u ekonomskom i epidemiološkom smislu, a kako ne bi bilo opterećenja po javne finansije i privatni sektor, u slučaju „crnog ekonomskog scenarija“.
     
    Fiskalni savet je o ovoj temi razgovarao i sa ministrom finansija, a Altiparmakov kaže da su se usaglasili da je važno da se održi kredibilitet penzijskog sistema i Zakona o PIO, tako da će sledeće godine biti povećanje penzija od 5,9 odsto. 
     
    „Što jeste veliki procenat imajući u vidu ekonomsku krizu, ali to je ta neka generacijska solidarnost koja je neophodna da se održava i u dobrim i u lošim vremenima. Što se tiče plata, i mi i Ministarstvo finansija smo svesni rizika za ekonomiju, tako da je i ministarstvo bilo oprezno. Fiskalni savet ima čisto tehnokratski pogled na svet, a Vlada ima i druge kriterijume kojima se vodi, pa je očigledno da je htela, pored povećanja penzija, da ide i na neko povećanje plata“, rekao je.
     
    Naveo je da im konkretno nisu rekli koliko će to povećanje biti, ali da je jako važno to što imaju dogovor s MMF-om u vezi s tim: „To će imati eksterni kredibilitet i potpis MMF-a i s te strane smo dosta spokojniji“.
     
    Kako kaže, poruka Fiskalnog saveta je da se ne štedi na investicijama i da se ide na solidarnost privatnog i javnog sektora, podvlačeći da će se privatni sektor sigurno, kada isteknu sada mere pomoći, naći na udaru. Navodi da će sigurno biti jednog obima otpuštanja u privatnom sektoru, a da oni koji ostanu na poslu neće moći da dobijaju neka povećanja plata.
     
    „Apelovali smo da javni sektor bude solidaran i da se razmisli o tom povećanju plata tek sredinom naredne godine, kada vidimo kako će ekonomija da se razvija“, dodao je Altiparmakov.
     
    Podsećamo da je, nakon sastanka sa misijom MMF, ministar finanisija najavio da bi sledeće godine mogle da budu povećane plate u javnom sektoru.
     

    Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altipamarkov kaže da bi zbog velike neizvesnosti oko krize sa pandemijom korona virusa trebalo biti oprezan sa povećanjem plata u javnom sektoru i da bi bilo bolje sa takvom odlukom sačekati do leta.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija