Novac Foto: PickPik
Srbija

Fiskalni savet: Srbiji bi sada dobro došle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene

Izvor: 
Beta Sre, 13/04/2022 - 13:41U Srbiji je ove godine moguća nova kriza i sada bi dobrodošle dve milijarde evra koje su neracionalno potrošene tokom pandemije kovida.
 
Ovu ocenu Fiskalni savet je izneo u analizi antikriznih budžetskih mera tokom pandemije.
 
Javne finansije Srbije i dalje se mogu načelno oceniti kao stabilne, ali je prekomerna i suviše neselektivna potrošnja iz prethodne dve godine bila pogrešna, navedeno je u analizi.
"Ne samo što je zbog neselektivne potrošnje povećan javni dug za oko dve milijarde evra više nego što je bilo neophodno, već su tako i nepotrebno umanjeni raspoloživi mehanizmi ekonomske politike u mogućoj novoj krizi", ocenio je Fiskalni savet.
 
Rat u Ukrajini, kako je navedeno, uz već prisutnu visoku inflaciju i energetsku krizu dovešće do nove ekonomske nestabilnosti evropskih zemalja koja bi se praktično nadovezala na zdravstvenu krizu.
 
Srbija je za antikrizni paket mera dala, relativno gledano, 55 odsto više sredstava iz budžeta u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope, odnosno 10,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), po čemu je bila rekorder u odnosu na sve zemlje, koje su u proseku potrošile 6,7 odsto BDP-a.
 
Izdvojena budžetska sredstva za podršku privredi u Srbiji jesu bila prevelika, što je sačuvalo zaposlenost, ali je problem njihova neracionalna raspodela, naveo je Fiskalni savet. MarketingNajnovije vesti