• Formirana Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju našu prirodu i okolinu osnovana je po prvi put, saopštio je MUP.

    Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Živica Munćan referisao je ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put, dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

    Vulin je tokom sastanka sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i rukovodiocima Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine istakao da se rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa te da je na našoj državi da učini sve da zaštiti i sačuva svoje reke, planine i prirodu.

    „Naša borba protiv ekološkog kriminala mora da bude uporna i beskompromisna, baš kao i borba protiv svih ostalih oblika kriminala. Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje naše prirode, svako zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije“, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

    Dodaje da će sve delatnosti kojima ljudi povređuju, uništavaju, oštećuju, zagađuju i ugrožavaju životnu sredinu biti najstrože sankcionisane.

    „Od pripadnika Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala očekujem posebno angažovanje, požrtvovanje i efikasnost. Hoću da srpske planine, reke, jezera, šume budu zaštićene i sačuvane. Nemamo ništa vrednije od svojih građana i svoje prirode. Svi oni koji budu namerno ili zarad ličnih interesa doveli naše prirodne resurse u opasnost, moraće da odgovaraju, u skladu sa zakonom. Niko ne sme da oduzima našim građanima pravo na zdravu okolinu i zdrav život“, poručio je Vulin.

    Ističe da je naša država odgovorna i prema svojoj prirodi i prema svojoj budućnosti i prema građanima.

    „Srbija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u narednom periodu uložiće još značajnija sredstva u očuvanje i zaštitu životne sredine, i mi ćemo tome dati pun doprinos. Kao što se borimo sa razbojnicima, ubicama, narko-dilerima, istim intenzitetom borićemo se i protiv onih koji bi da stiču profit uništavajući našu prirodu i budućnost naše dece“, poručio je Vulin.

    Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović navela je da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa i istakla da Ministarstvo koje vodi već ulaže velike napore kako bi se podigla svest u društvu o značaju zaštite životne sredine.

    „Želim da zahvalim kolegi Vulinu na značajnoj inicijativi da formira odeljenje takozvane ekološke policije. To je odlična prilika da dodatno intenziviramo saradnju, a polazna osnova može da bude Jedinstveni informacioni sistem koji smo nedavno pustili u rad. Putem ovog sistema omogućili smo građanima da se direktno uključe i prijave ekološke probleme na koje nailaze u svom okruženju“, navela je Vujović.

    Dodaje da je kreiranjem aplikacije gReact, dodatno pojednostavljena komunikacija građana sa operaterima, koji primedbe prosleđuju u većini slučajeva lokalnim službama.

    „U tom delu vidim veliki prostor za saradnju sa ekološkom policijom, posebno u slučajevima koji prevazilaze nadležnost inspekcija. Sigurna sam da ćemo, ako radimo zajedno, ostvariti još bolje rezultate i da ćemo budućim generacijama ostaviti zdravu i čistu Srbiju“, istakla je Vujović.

     

    Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju našu prirodu i okolinu osnovana je po prvi put, saopštio je MUP.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]