• Formirana nova komisija za nestale bebe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Zadatak Komisije je, kako prenosi Nova ekonomija, prikupljanje i utvrđivanje činjenica na osnovu kojih može da se utvrdi istina o statusu ove dece na osnovu dokaza koji se izvedu i prikupljenih podataka u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih osoba.
     
    Komisija će imati 15 članova od kojih šestoro imenuje Vlada imenuje iz reda predstavnika ministarstava nadležnih za poslove pravosuđa, unutrašnjih poslova, zdravlja, brige o porodici, državne uprave, kao i Bezbednosno-informativne agencije, a devet članova iz reda predstavnika registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece.
     
    Ko su sve članovi komisije možete pročitati OVDE.
     
    Komisija podnosi godišnji izveštaj o svom radu Vladi i nadležnom odboru Skupštine Srbije.
     
    Ova komisija je predviđena zakonom o nestalim bebama koji je Skupština Srbije usvojila  29. februara.
     
    Roditeljska udruženja kritikovala su zakon jer, kako kažu, ne predviđa istragu i krivično kažnjavanje odgovornih za krađu beba, već samo sudsko ustanovljavanje statusa deteta, odnosno da li je živo, nestalo ili preminulo.
     
    Usvojeni zakon o bebama predviđa isplatu novčane nadoknade roditeljima do 10.000 evra ukoliko nije moguće utvrditi status deteta za koje roditelji sumnjaju da je ukradeno.
     
    Njihova primedba je bila i da je rukovođenje DNK bazom na osnovu koje bi se rešavali sumnjivi slučajevi u ekskluzivnoj nadležnosti MUP-a. Udruženja su predlagala da bi analizu kalupa preminule dece sa DNK materijalom trebalo raditi u inostranstvu. 
     
    Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje slučajeva u kojima se sumnja da su bebe ukradene, obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju Zorice Jovanović.
     
    Prema pisanju medija, 6.000 roditelja u Srbiji sumnja da su im bebe ukradene odmah po rođenju i prodate porodicama u Evropi.  

    Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Zadatak Komisije je, kako prenosi Nova ekonomija, prikupljanje i utvrđivanje činjenica na osnovu kojih može da se utvrdi istina o statusu ove dece na osnovu dokaza koji se izvedu i prikupljenih podataka u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih osoba.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]