Foto: pexels
Srbija

Formirana nova komisija za nestale bebe

Izvor: 
Nova ekonomija Uto, 21/07/2020 - 09:22

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Zadatak Komisije je, kako prenosi Nova ekonomija, prikupljanje i utvrđivanje činjenica na osnovu kojih može da se utvrdi istina o statusu ove dece na osnovu dokaza koji se izvedu i prikupljenih podataka u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih osoba.
 
Komisija će imati 15 članova od kojih šestoro imenuje Vlada imenuje iz reda predstavnika ministarstava nadležnih za poslove pravosuđa, unutrašnjih poslova, zdravlja, brige o porodici, državne uprave, kao i Bezbednosno-informativne agencije, a devet članova iz reda predstavnika registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece.
 
Ko su sve članovi komisije možete pročitati OVDE.
 
Komisija podnosi godišnji izveštaj o svom radu Vladi i nadležnom odboru Skupštine Srbije.
 
Ova komisija je predviđena zakonom o nestalim bebama koji je Skupština Srbije usvojila  29. februara.
 
Roditeljska udruženja kritikovala su zakon jer, kako kažu, ne predviđa istragu i krivično kažnjavanje odgovornih za krađu beba, već samo sudsko ustanovljavanje statusa deteta, odnosno da li je živo, nestalo ili preminulo.
 
Usvojeni zakon o bebama predviđa isplatu novčane nadoknade roditeljima do 10.000 evra ukoliko nije moguće utvrditi status deteta za koje roditelji sumnjaju da je ukradeno.
 
Njihova primedba je bila i da je rukovođenje DNK bazom na osnovu koje bi se rešavali sumnjivi slučajevi u ekskluzivnoj nadležnosti MUP-a. Udruženja su predlagala da bi analizu kalupa preminule dece sa DNK materijalom trebalo raditi u inostranstvu. 
 
Srbiju je na donošenje posebnog zakona, koji bi bio pravni okvir za rešavanje slučajeva u kojima se sumnja da su bebe ukradene, obavezala presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u slučaju Zorice Jovanović.
 
Prema pisanju medija, 6.000 roditelja u Srbiji sumnja da su im bebe ukradene odmah po rođenju i prodate porodicama u Evropi.  MarketingNajnovije vesti