• Formirano interno tržište rada: Svi poslovi dostupni na jednom mestu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Sva slobodna radna mesta u državnim službama od 1. januara su dostupna u elektronskoj bazi podataka koja se vodi na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, objavile su Novosti.
     
    Uredbu o internom tržištu rada, koja reguliše ovu oblast i predviđa mogućnost da državni službenici i zaposleni u lokalnoj samoupravi dobijaju premeštaj na drugo radno mesto u istom ili drugom državnom organu usvojila je Vlada. Na istom mestu će se naći i lista o neraspoređenim državnim službenicima.
     
    Sada će, na primer, i radnici u opštinama ili organima pokrajine moći ravnopravno da konkurišu za slobodna mesta u ministarstvima, Vladi i drugim republičkim organima.
     
    – Cilj je da se olakša popunjavanje slobodnih radnih mesta, dok će državnim službenicima pomoći da nađu one poslove koji više odgovaraju njihovom željenom karijernom razvoju, pod uslovom da imaju kompetencije za njihovo obavljanje – smatra Ivana Savićević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave.
     
    Državni organi će preko internog tržišta rada imati dostupne podatke o svim kadrovima i njihovim kompetencijama, a službenici će imati spisak svih slobodnih radnih mesta.
     
    – Služba za upravljanje kadrovima napravila je elektronsku bazu podataka. Aplikacija sadrži podatke o slobodnim radnim mestima, o zaposlenima koji žele privremeni ili trajni premeštaj, o neraspoređenim državnim službenicima. Državni službenici evidentirani su šiframa, čime se obezbeđuju privatnost i poverljivost ličnih podataka – kaže za Novosti Danilo Rončević, direktor Službe za upravljanje kadrovima.
     
    Savićevićeva objašnjava da državni službenici ne treba da imaju strah da će zbog prijave na ovo tržište rada trpeti neke posledice od strane svojih rukovodilaca, jer se iz prijave neće videti ime i prezime, već samo podaci o prethodnom radnom iskustvu i kompetencijama.
     
    – Interno tržište rada postojalo je i ranije, ali samo u organima državne uprave i nije bilo u potpunosti korišćeno – kaže Savićevićeva.
     
    Ova mera smanjuje i troškove konkursnih postupaka u državnim organima, jer će se sva radna mesta oglašavati na internom tržištu rada.
     
    Elektronska baza podataka biće dostupna na internet stranici Službe za upravljanje ljudskim resursima. Korisnici će moći da se registruju i upravljaju svojim profilom. U toku 2021. godine ova baza podataka postaće deo novog informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima.

    Sva slobodna radna mesta u državnim službama od 1. januara su dostupna u elektronskoj bazi podataka koja se vodi na internet prezentaciji Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]