Photo: Pexels
Srbija

Fotografije dece na internetu: Skupljanje lajkova na štetu bezbednosti mališana i mamac za pedofile

Izvor: 
021 Maja Smiljković Pet, 11/06/2021 - 23:04Mnogi roditelji sa ponosom objavljuju fotografije dece na društvenim mrežama - to deluje naivno, ali time se ozbiljno ugrožava bezbednost mališana.
 
Većina roditelja nije upućena u moguće opasnosti koje prete na internetu, na kom postoji veliki broj pedofila koji vrebaju takvu vrstu profila.
 

Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala "Bebac" kaže za 021.rs da su roditelji i pre interneta imali tu potrebu da pokazuju fotografije dece, samo što sada te fotografije dolaze do većeg broja ljudi. Preterano objavljivanje fotografija naziva se šerenting i ono nije isto što i povremeno objavljivanje fotografija koje nije loše. 

 

Autorka knjige "Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje" Katarina Jonev kaže da postoje dve grupe ljudi koji zloupotrebljavaju fotografije - prva grupa "lovi" takve fotografije i prodaje ih pedofilima, a drugu grupu čine pedofili koji samostalno dolaze do tih fotografija. 
 
"Do njih je lako doći jer mnogi roditelji ne zaključavaju svoje profile na društvenim mrežama. Najopasnije je zapravo objavljivati fotografije na kojima su deca naga – na moru, pored bazena, na noši", navodi Jonev.
 
Fotografije takođe mogu biti upotrebljene i u marketinške svrhe, čak i kada roditelji pristanu da njihova deca učestvuju u reklamama. Kada jednom roditelji odobre da njihovo dete bude deo neke reklame, te fotografije pripadaju firmi, a ne roditeljima i oni mogu da ih koriste na način koji njima odgovara. 
 
Milana Radovanović, majka dvoje dece koja na svom blogu piše o roditeljstvu, kaže da se svakodnevno usavršava na temu bezbednosti dece na internetu i da do sada nije imala neprijatnih situacija.
 
"U početku nisam razmišljala o mogućnosti da neko može da zloupotrebi fotografije moje dece, ali u poslednje vreme sve više razmišljam o tome šta ću da postavim i na koje načine ću da doziram informacije i fotografije svoje dece", kaže Milana Radovanović.
 
"Društvene mreže nisu uvek loše, pogotovo kada roditelji razmenjuju savete i iskustva jedni sa drugima i zbog toga ih treba prihvatiti", kaže Jasmina Mihnjak. Ona ističe da je edukacija roditelja najbolji način zaštite dece.
 
Objavljivanje fotografija dece koja nisu naša je zabranjeno i roditelji u tom slučaju mogu da tuže one koji objavljuju slike njihove dece, a to se čak odnosi i na najbliže rođake – babe i dede.
 
Zbog svih opasnosti potrebno je da roditelji zaštite privatnost dece što više mogu, a naše sagovornice savetuju da roditeji svedu objavljivanje fotografija dece na minimum, da zaključavaju naloge, da poštuju dostojanstvo deteta i da nikako ne objavljuju nage fotografije dece. Ukoliko objavljuju fotografije onda mogu da sakriju lice deteta.
 MarketingNajnovije vesti