Foto: pexels
Srbija

Frilenseri bez dogovora sa vlašću oko plaćanja poreza, pregovori se nastavljaju

Izvor: 
N1 Pon, 18/01/2021 - 18:50

Na sastanku frilensera i radnika na Internetu sa predstavnicima vlasti, koji je nedavno završen, nije postignut dogovor oko toga da li će biti otplate poreskog duga za prethodnih pet godina, a dogovoreno je da se razgovori nastave tokom ove ili sledeće nedelje, javlja reporter N1 Filip Lukić.

Predstavnici frilensera preneli su posle sastanka da je im je rečeno da bi pitanje retroaktivnog plaćanja poreza trebalo reševati po kategorijama, u zavisnosti od toga da li je neko predavao jezik, radio kao grafčki dizajner ili programer, na primer, te da će se rešenja nalaziti na osnovu pojedinačnih slučajeva.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar preneo je novinarima da je sastanak bio kompleksan i da je na njega vršen pritisak da odgovori čime se bavi, i ko stoji iza njega od strane ministra Malog i premijerke.

Ipak, naglasio je da vidi volju vlasti da problem bude rešen, jer su seli da razgovaraju sa njima.

Pogačar kaže i da je pozitivan, da misli da će se naći rešenje i da će nakon dogovora o kategorijama radnika, doći i do razgovora o novom zakonskom rešenju.

Sastanak radnika na Internetu i frilensera sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković počeo je još u 15 sati.

Razgovaralo se o zahtevima radnika na internetu i frilensera da Poreska uprava obustavi sve radnje i potraživanja poreza za prethodnih pet godina. Oni su istakli da su spremni na pregovore sa državom da bi zajedno našli rešenje, ali, kako su naglasili, ne pristaju na pljačku da državi plate porez za prethodnih pet godina.

Frilenseri i radnici na internetu kažu da nisu bili obavešteni da je trebalo da plate porez i da su svake godine pitali Poresku upravu da li je potrebno da to učine, ali su ili dobijali negativan odgovor, ili ni u Poreskoj upravi nisu bili sigurni da li se porez plaća.

Oni ističu da sadašnja situacija nije fer, pogotovo što je premijerka najavljivala da će Beograd biti IT hub i mesto gde će se okuplati frilenseri iz čitavog sveta. Podsetili su i na kampanju države „Digitalna Srbija“.

Današnji satatanak održan je kao posledica protesta održanog u subotu u Beogradu.

Učesnici sastanka su za N1 pre njegovog početka rekli da od svojih zahteva neće odustati i da će to i saopštiti nadležnima, kao i da su, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, spremni da radikalizuju protest.

 

 
MarketingNajnovije vesti