Foto: Pixabay
Srbija

Frilenseri poručili da je predlog vlade katastrofalan

Izvor: 
FoNet Pet, 01/07/2022 - 19:43Predlog Vlade Srbije u vezi sa naplatom poreza i doprinosa je katastrofalan, izjavio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.
 

Predstavnici frilensera su to poručili na današnjem sastanku radne grupe za rešavanje njihovog statusa, rekao je Pogačar i obrazložio da ih taj predlog posmatra kao zaposlene, a da pri tome nemaju većinu prava iz radnog odnosa.

 

Pogačar je naglasio da bi, ukoliko bi predlog države koji je na stolu bio prihvaćen, frilenseri u nekim slučajevima plaćali i više nego zaposleni koje naše zakonodavstvo prepoznaje kao takve, a da ne bi mogli da računaju na prava poput bolovanja ili odmora.

 
"To je apsolutno neprihvatljivo i ni približno onome što frilenseri trenutno plaćaju, pa smo na današnjem sastanku izneli predlog koji je dosta sličan trenutnom poreskom tretmanu", rekao je Pogačar, koji nije želeo da iznosi detalje predloga Udruženja.
 
"Suštinski, to je pristup ‘koliko para, toliko muzike’. Ako vi ne možete da ostvarite većinu prava, onda je logično prepoloviti doprinose, a isto važi i za porez", naveo je kao primer.
 
Na osnovu dogovora koji je URI postigao sa Vladom Srbije u aprilu 2021. godine, frilenserima se trenutno 50 odsto mesečnog prihoda računa kao normirani troškovi, a još 32.000 dinara predstavlja besteretni deo prihoda. Takođe, otpisana im je kamata na ranija dugovanja, a dug po osnovu poreza i doprinosa mogu da otplate u roku od 10 godina. Taj model važi do postizanja dogovora u okviru Radne grupe za rešavanje statusa frilensera, a najduže do kraja ove godine.
 
Novi predlog države, o kome se Udruženje danas izjašnjavalo, a prema podacima koje je to udruženje objavilo na svojoj Fejsbuk stranici, podrazumeva da se na ukupni mesečni prihod frilensera plaća 25 odsto na ime doprinosa za PIO, 5,15 odsto doprinosa za zdravstvo i 20 odsto na ime poreza na zaradu. Predloženo je, takođe, da neoporezivi deo primanja iznosi 19.300 dinara.
 
"Mislim da ćemo doći do rešenja, ali u slučaju da ne bude tako, spremni smo da vršimo pritisak jer želimo da ovaj problem rešimo na najbolji način za nas i za državu", rekao je Pogačar.
 
 MarketingNajnovije vesti